Yoga och liknande kropp-sinnesträning ger bättre effekter på kognitiv förmåga än exempelvis konditionsträning, visar en ny svensk studie. Forskarna menar också att regelbunden yoga har en motverkande effekt på demens.
Artikeln publicerades ursprungligen den 8 oktober 2023.
I en så kallad paraplystudie, som är ett samarbete mellan Jönköping University och Region Jönköpings län, har man sammanfattat omkring 300 studier för att titta på vad effekterna av fysisk träning ger på kognitiva förmågor som exempelvis minne, uppmärksamhet och beslutsförmåga. Sammanlagt ingick 20 000 friska personer över 55 år från olika länder i dessa studier.
I studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften European Review of Aging and Physical Activity, kunde forskare se att konditionsträning och styrketräning hade positiv effekt på kognitionen. Så kallad kropp-sinne träning, som exempelvis yoga, visade dock en märkbart större effekt på de kognitiva förmågorna.
– Yoga kombinerar andningskontroll med olika fysiska övningar, vilka påverkar autonoma nervsystemet och nedreglerar sympaticusaktiviteten. Det är helt enkelt en metod för att hantera och motverka stress vilket förbättrar emotionell kontroll, kroppskontroll, välbefinnandet samt förbättrar uppmärksamhet, minne och andra kognitiva funktioner, sammanfattar forskaren Peter Blomstrand vid Hälsohögskolan vid Jönköping universitet till forskning.se.
Forskarna menar också att yoga har en betydande motverkande effekt på åldersrelaterad kognitiv nedgång, som exempelvis demens, i jämförelse med styrketräning eller konditionsövningar.
Man rekommenderar därför i stort att särskilt äldre utövar styrketräning, konditionsträning och kropp-sinne träning, som exempelvis yoga eller qigong, för att få en heltäckande ”kroppslig, mental och kognitiv hälsa”.