Viktig egen produktion av omega-3

publicerad 30 april 2014

Kroppens egen produktion av fleromättade fetter är viktigare än vad forskarna tidigare har trott, enligt en ny studie från Stock­holms universitet som publicerades i tidskriften Journal of Lipid Research.

– Jag hävdar att kosttillskott av omega-3 är överflödigt för de flesta av oss. Vi producerar tillräckligt med DHA själva, så länge vi får i oss den kortare alfa-linolensyran, säger Anders Jacobsson, professor vid Institutionen för molekylära vetenskaper, i ett pressmeddelande.

Studien som är gjord på möss, visar att 90 procent av kroppens omega-3-fettsyra DHA produceras av de egna cellerna, främst levern. Om man äter allt för ensidigt, eller exempelvis för mycket kolhydrater kan dock den här egna produktionen störas och de kan uppstå brist. Men även då kan detta åtgärdas med ändringar kosten. DHA finns främst i fet fisk medan alfa-linolensyra finns bland annat linfröolia, rapsolja och valnötter.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.

 




Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.