I riktlinjerna avråddes barn från mobilanvändande
Foto: Alec Couros/CC BY-NC-SA 2.0

Varning för mobilstrålning raderades – forskare rasar

Publicerad 29 May 2017, uppdaterad kl. 5:17

I delstaten Kalifornien varnade de hälsovårdsansvariga för att elektromagnetisk strålning från mobiltelefoner kunde leda till en ökad risk för hjärntumörer och avrådde från att låta barn använda mobiltelefoner. Men den varningen offentliggjordes aldrig för allmänheten, tills nu.

I fem år hade de hälsovårdsansvariga i Kalifornien arbetat med att ta fram riktlinjer för hur allmänheten skulle undvika att exponeras för elektromagnetisk strålning från mobiltelefoner. I riktlinjerna, som man hade reviderat sammanlagt 27 gånger, fanns det en varning om de elektromagnetiska fält som mobiltelefoner ger ifrån sig. Man hade bland annat skrivit att långvarig användning av mobiltelefoner kunde kopplas till en ökad risk för tumörbildning i hjärnan. Man uppmanade även föräldrar att inte låta barn använda mobiltelefoner förutom i nödsituationer.

Annons:


Dessa stycken hade raderats i senare versioner av riktlinjerna, trots att de bedömdes vara korrekta av delstatens avdelning för miljö- och arbetssjukdomskontroll, DEODC, som sorterar under The California Department of Public Health, avslöjar San Francisco Chronicle.

Det var först när Joel Moskowitz, folkhälsovetenskaplig forskare vid University of California, Berkeley, stämde Kalifornien i domstol och vann målet som varningarna kunde göras tillgängliga för allmänheten.

Det skulle vara av rent politiska syften att inte distribuera detta. Vetenskapen stödjer detta, säger Moskowitz till San Francisco Chronicle.

Enligt Joel Moskowitz ska delstatens advokater försvarat att varningarna inte publicerades genom att påstå att det skulle leda till “onödig panik” hos allmänheten.

The California Department of Public Health har inte velat ställa upp på någon intervju, enligt San Francisco Chronicle. Istället släppte man ett skriftligt uttlanade där man skriver att “riktlinjerna gällande mobiltelefoner försökte karakterisera den komplexa vetenskapen kring radiofrekvens och elektromagnetiska fält (EMF) och ge alternativ för personer som vill minska exponeringen”.

 


Alexander Almqvist-Paajanen
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

 • salrol

  Varning för nya “skrämselbedrägerier”!

  Ju kortare våglängder desto potentiellt farligare. Således blir dessa strålkällor potentiellt farligare ju mer systemen “moderniseras”. Även sådant som har med elekricitét strålar. Obalanserade lokala elnät i bostäder är kraftiga strålkällor från t ex elvärme-element, lysrör, elspis. Därmed inte sagt att det är slutgiltigt fastställt att strålkällorna verkligen ÄR så farliga som skrämselpropagandan gör gällande.

  Det är viktigt att forskningen inte mäter med svensk “Chernobyl-metod”, d v s man kalibrerar i fritt tillstånd och studerar sedan en ökning. T ex man kalibrerar bort 1000000 enheter och noterar “den fruktansvärt farliga ökningen med 1 enhet”. Något som snarare indikerar att ökningen är helt betydelselös. Alla inser ju bedrägeripotentialen.
  En annan erfarenhet är att mätmetoder och mätdata i inledningen av att en potentiel fara följs, tenderar att förändras uppåt/neråt ENBART m anl av att metoder och utrustning förbättras tekniskt (t ex CO2-mätningarna)

  Jordklotet utsätts naturligt för enorma volymer strålning, dels från rymden (mest från solen) och dels från jorden självt. Jordens magnetfält avleder den mesta strålningen från rymden mot polarområdena, men eftersom magnetfältet varierar i styrka, så slinker också mycket igenom. Sammantaget så har livet på jorden utvecklats under inflytande av strålning och därvid anpassat sig till att överleva strålningens effekter tillräckligt länge för att hinna reproducera – vilket är naturens syfte. Alla organismer (även individer) har inte fullständig anpassning, och får således skador lättare och snabbare av strålning, men de är snarare undantag.

  Kanske borde forskningen syfta till att bestämma vilka individer som är överkänsliga i st f att belasta hela mänskligheten med åtgärder.

  • Om jag förstått saken rätt avtar strålningen med avståndet från sändaren. Det som förvånar mig allra mest är därför människor som håller telefoner mot örat.

   Det förvånar mig också att man inte börjat använda ofarlig laser för dataöverföringen än när faktiskt teknologin finns och är fullt användbar och helt ofarlig. https://www.ted.com/talks/harald_haas_a_breakthrough_new_kind_of_wireless_internet?language=sv

   • salrol

    Sant om strålningen. Men alla har ingen lust att ha hörsnäckor i öronen och är telefonen för långt från örat hör man sämre av konversationen. Hittills har väl ingen forskning för gott fastställt att elektromagnetisk strålning är farlig eller ofarlig. Forskningen måste avgränsa “farligheterna” i olika avseenden.

    Vilken laser skulle vara “ofarlig”? Vanligt ljus kanske kan användas inomhus, men utomhus?. BlueToth är en variant, men faller i regel på enormt energibehov. Även laser kräver hög energitillförsel och slukar batterikapacitét.

    • redig

     Bluetooth är inget alternativ då det är skadligt liksom Wifi och mobilstrålningen. Lfi kanske är bättre än wifi i framtiden (snabba ljussignaler) men även de snabbt blinkande LEDlamporna är ohälsosamma, laser ofarligt? måste finnas ett helt hälsosamt alternativ, känns som vi levt med stenåldersteknik alldeles för länge nu gällande trådlösa tekniken…

     • salrol

      Hjärnan reagerar även på snabba förändringar inom området för synligt ljus och nära intill. Hos vissa individer finns överkänslighet hos hjärnan. Laser är synligt ljus. Även ögat mår dåligt av dessa signaler, då ögat försöker hinna med i att ackomodera pupillen, men detta funkar inte. Risk för stark smärta i ögat och påverkan av synskärpan.
      Naturligtvis rätt ang bluetoth.

 • Bertil Andersson

  Utan tvekan kommer nu regeringen införa strålningsavgift. Den kommer att läggas på användarna, så hemska tanke, så att den inte gör storkapitalet ledsna. Pengarna kommer tveklöst ösas i det avgrundsdjupa ekonomiska hål som vansinnesdillet med invandringen utgör.
  När mobiltelefonerna gjorde sitt intåg så höjdes många kritiska röster om dess negativa effekter.
  De blev snabbt upplysta om “vad” som gällde. Det finns även forskning om cancer och införandet av FM radion.

 • Pasi Ala-mieto

  Du kan övervaka din egen personliga mobilstyrningsnivå med Quanta Monitor, gratis applikation för Android-telefoner i Playstore. Resultat kan vara överraskande, särskilt i Stockholm.

 • Pingback: Blir du sjuk av oro? | Gösta Singstrands Blogg()

Mer nyheter

Tipsa oss!

Send this to a friend