MORGONDAGENS DAGSTIDNING – söndag 25 februari 2024

söndag 25 februari 2024

Varning för mobilstrålning raderades – forskare rasar

publicerad 29 maj 2017
- av Alexander Almqvist
I riktlinjerna avråddes barn från mobilanvändande

I delstaten Kalifornien varnade de hälsovårdsansvariga för att elektromagnetisk strålning från mobiltelefoner kunde leda till en ökad risk för hjärntumörer och avrådde från att låta barn använda mobiltelefoner. Men den varningen offentliggjordes aldrig för allmänheten, tills nu.

I fem år hade de hälsovårdsansvariga i Kalifornien arbetat med att ta fram riktlinjer för hur allmänheten skulle undvika att exponeras för elektromagnetisk strålning från mobiltelefoner. I riktlinjerna, som man hade reviderat sammanlagt 27 gånger, fanns det en varning om de elektromagnetiska fält som mobiltelefoner ger ifrån sig. Man hade bland annat skrivit att långvarig användning av mobiltelefoner kunde kopplas till en ökad risk för tumörbildning i hjärnan. Man uppmanade även föräldrar att inte låta barn använda mobiltelefoner förutom i nödsituationer.

Dessa stycken hade raderats i senare versioner av riktlinjerna, trots att de bedömdes vara korrekta av delstatens avdelning för miljö- och arbetssjukdomskontroll, DEODC, som sorterar under The California Department of Public Health, avslöjar San Francisco Chronicle.

Det var först när Joel Moskowitz, folkhälsovetenskaplig forskare vid University of California, Berkeley, stämde Kalifornien i domstol och vann målet som varningarna kunde göras tillgängliga för allmänheten.

Det skulle vara av rent politiska syften att inte distribuera detta. Vetenskapen stödjer detta, säger Moskowitz till San Francisco Chronicle.

Enligt Joel Moskowitz ska delstatens advokater försvarat att varningarna inte publicerades genom att påstå att det skulle leda till “onödig panik” hos allmänheten.

The California Department of Public Health har inte velat ställa upp på någon intervju, enligt San Francisco Chronicle. Istället släppte man ett skriftligt uttlanade där man skriver att “riktlinjerna gällande mobiltelefoner försökte karakterisera den komplexa vetenskapen kring radiofrekvens och elektromagnetiska fält (EMF) och ge alternativ för personer som vill minska exponeringen”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!


Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend