MORGONDAGENS DAGSTIDNING – tisdag 27 februari 2024

tisdag 27 februari 2024

Var tredje coronatest i Halland fungerade inte

publicerad 1 juli 2020
- av Markus Andersson
Testerna för coronaviruset fungerade inte som de skulle.

En tredjedel av de självtester för coronaviruset som genomförts i Region Halland de senaste två veckorna har inte fungerat som de ska och inte gått att analysera. Vissa patienter har drabbats av icke-fungerande tester två gånger i rad.

Projektledaren Mika Jägerstedt säger till TT att man inte är nöjda med testernas kvalitet och tekniska problem som har uppstått. Det handlar om cirka 3000 människor i Halland som har lämnat in självtester coronaviruset när denna möjlighet öppnades upp för två veckor sedan.

Det handlar om personer med lindriga symptom som har testat sig själva och sedan lämnat in proverna. En tredjedel av dessa prover har dock inte kunnat analyseras på grund av tekniska skäl.

– Vi hade betydligt högre förväntningar, säger Mika Jägerstedt, som är projektledare för den utökade provtagningen i regionen och menar vidare att man inte alls är nöjda med den höga felprocenten.

Dessutom har man haft problem med märkningen av prover och även värmen har gjort så att testerna inte har kunnat analyseras på att ordentligt sätt. Det sistnämnda problemet hoppas man kunna lösa genom att införa kylförvaring i de fordon som används för att transportera proverna.

– Vi har startat det väldigt snabbt, då finns det en risk för barnsjukdomar. Men 30 procent är en alldeles för hög siffra, konstaterar Jägerstedt.

Ingen ska dock ha fått ett felaktigt positivt eller negativt provsvar, hävdar man, utan det handlar enbart om att en stor del av testerna överhuvudtaget inte gått att analysera på ett korrekt vis.

– I fredags prövade labbet att kyla alla prover som kom in – och direkt sjönk andelen fel från 33 till 20 procent. Det är fortfarande oacceptabelt högt, men en tydlig minskning, säger chefläkaren Anders Åkvist.

Av de prover som lyckades genomföras korrekt så visade 13 procent av dessa positivt för covid-19.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend