Hälsa

Unik GMO-märkning på väg i USA

Delstaten Vermonts representanthus röstade härom veckan igenom ett lagförslag som skulle komma att kräva att GMO-produkter ska få en särskild märkning.

Hårt motarbetad sprider sig GMO-märkning
Hårt motarbetad sprider sig GMO-märkning

Syftet med märkningarna ska vara att folk ska veta om deras mat har blivit genetiskt modifierad. Det är första gången som ett lagförslag av den här typen antas av representanthuset vilket gör den historisk.

Lagförslaget kommer nu att hanteras av Vermonts senat. Röstar senaten igenom förslaget kommer det att dröja ungefär två år innan genmodifierad mat i Vermont kommer att få en märkning och invånarna vet vilken mat som är GMO och inte.

Monsanto, ett av världens största företag som sysslar med GMO, är dock mycket upprörda över att deras GMO-produkter kan kommas att märkas. Därför hotar man nu att stämma delstaten Vermont om senaten röstar igenom lagförslaget.

Den 25 maj planeras “March Against Monsanto” att genomföras på en rad platser runt om i världen, bland annat på Sergels torg i Stockholm. Marschens syfte är att uppmärksamma folk om farorna med GMO.  • Ämnen:
  • Monsanto
  • GMO
  • Vermont