Unik GMO-märkning på väg i USA

publicerad 19 maj 2013

Delstaten Vermonts representanthus röstade härom veckan igenom ett lagförslag som skulle komma att kräva att GMO-produkter ska få en särskild märkning.

Hårt motarbetad sprider sig GMO-märkning
Hårt motarbetad sprider sig GMO-märkning

Syftet med märkningarna ska vara att folk ska veta om deras mat har blivit genetiskt modifierad. Det är första gången som ett lagförslag av den här typen antas av representanthuset vilket gör den historisk.

Lagförslaget kommer nu att hanteras av Vermonts senat. Röstar senaten igenom förslaget kommer det att dröja ungefär två år innan genmodifierad mat i Vermont kommer att få en märkning och invånarna vet vilken mat som är GMO och inte.

Monsanto, ett av världens största företag som sysslar med GMO, är dock mycket upprörda över att deras GMO-produkter kan kommas att märkas. Därför hotar man nu att stämma delstaten Vermont om senaten röstar igenom lagförslaget.

Den 25 maj planeras ”March Against Monsanto” att genomföras på en rad platser runt om i världen, bland annat på Sergels torg i Stockholm. Marschens syfte är att uppmärksamma folk om farorna med GMO.


Fakta GMO:

GMO, genetiskt modifierade organismer, är organismer där man på ett målmedvetet sätt förändrat arvsmassan så att de får de egenskaper man vill ha. Traditionell förädling går istället ut på att man letar efter organismer (exempelvis mutanter) som liknar de egenskaper man vill ha, och avlar på dem så att egenskapen förstärks över generationerna. Benämningen GMO avser oftast växter (till exempel GM-majs, GM-potatis och GM-raps) men kan också avse djur och bakterier.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.