Annons:

Tyngdtäcken – en allt mer populär ”sömnmedicin”

Uppdaterad juli 16, 2021, Publicerad juli 13, 2021 – av Isac Boman

Enligt studier har omkring var tredje svensk sömnproblem i större eller mindre utsträckning. Stress för framtiden, från arbetssituationen och från boendemiljön är de vanligaste orsakerna. Ett nytt populärt alternativ till medicinering av olika slag är tyngdtäcken, som sägs inte bara kunna förbättra sömnen utan även minska stress.

Tyngdtäcken är isydda med tyngder som gör täcket betydligt tyngre än vad de normalt är. Funktionen hos ett tyngdtäcke grundar sig på att kroppen reagerar avslappnande på tryck, ungefär som vid en massage, samt att kroppens så kallade taktila sinne delvis tolkar täcket som en typ av beröring – vilket ska frigöra vissa typer av lugnande hormoner så som serotonin samt även sänka nivåerna av stresshormonet kortisol.

Vissa menar att det fortfarande saknas empiriska bevis för detta, men vittnesmålen om förbättrad sömn efter att man skaffat sig ett tyngdtäcke är omfattande. Efter att själv ha sovit till och från med Cura of Swedens populära täcke Pearl under ungefär tre månaders tid är jag själv benägen att instämma i kören. Täcket är antagligen det mest populära och har blivit utsett till bäst i test bland annat i test.se:s utförliga jämförelse av olika tyngdtäcken som kan läsas här.

Tyngden i just detta täcke kommer från insydda glaspärlor, men det är inget man nämnvärt reflekterar över då de små kornen är fint fördelade över hela täcket. I sammanhanget kan nämnas att det finns flera olika typer av tyngdtäcken, däribland så kallade fibertäcken, bolltäcken, kedjetäcken och ringtäcken som alla har lite olika egenskaper.

Något som kan ge viss huvudbry första gången man tar fram täcket är att det ska fästas på sex punkter inuti täcket enligt en viss metodik, för att det inte ska korva ihop sig när man rör sig. När man väl lyckats med detta en gång är det dock inte så komplicerat som det kanske verkar vid en första anblick.

Det allra viktigaste och kanske även det svåraste i mitt intryck när man prövar ut ett tyngdtäcke verkar, föga förvånande, helt enkelt vara att välja en korrekt vikt. Enligt Curas erfarenhet och rekommendation trivs de flesta med täcken som väger ungefär tio till femton procent av kroppsvikten. Personligen verkar jag tillhöra dem som föredrar de något lättare varianterna. Det täcke jag själv sovit med väger sju kilo, vilket motsvarar bara lite mer än tio procent av min kroppsvikt. Den sövande och omtöcknande effekten av täcket har dock ofta varit påtaglig så till den grad att jag närmast föredragit att använda täcket för att somna in och under den första delen av natten för att sedan övergå till ett ”vanligt” täcke.

Med facit på hand skulle jag mot den bakgrunden själv ha valt femkilostäcke eftersom jag, efter att ha sovit med täcket en hel natt, visserligen har sovit djupt, men ibland även känt mig lätt fysiskt uttröttad – som en subtil känsla av att man behöver ”efterflåsa” lite en tid efter en joggingtur. Som regel har jag därför nyttjat tyngdtäcket för att hjälpa kroppen att slappna av och somna in den första delen av natten, även om jag senare tenderat att byta till ett ”vanligt” täcke någon gång under loppet av natten. Delvis verkar detta dock vara humörstyrt, vissa nätter har jag sovit med tyngdtäcket hela natten och inte velat övergå till det vanliga täcket överhuvudtaget. Ibland har jag föredragit att ha tyngdtäcket endast över benen och ett lätt täcke för överkroppen eller vice versa.

De vikter som finns att välja på är tre, fem, sju, nio respektive elva kilo. Säkerligen varierar de personliga preferenserna mycket, men mot den bakgrunden jag nämnt ovan skulle jag framförallt rekommendera andra att snarare ta ett lättare täcke om man är osäker - snarare än för tungt. Även om jag själv tyckte att den något tyngre känslan kan vara väldigt behaglig vid en kortare provning, är det en annan sak att sova en hel natt i ett tyngdtäcke.

Täcket kan maskintvättas i 60 grader, men värt att notera i sammanhanget är att skippa maskintvätt för de tyngre täckena då de flesta tvättmaskiner i hemmet är gjorda för att ta tvättar på mellan sju och nio kilo. Man bör också ha i åtanke att tyngdtäcken inte rekommenderas till personer med hjärtproblem eller till små barn, och endast lättare tyngdtäcken till lite äldre barn. Täckena sägs av Cura själva även kunna vara olämpliga för personer med sömnapné, astma och klaustrofobi.

Standardprislappen för ett Cura Pearl Classic är 2 095 kronor och finns att köpa bland annat på Mio men kan även beställas via nätet.

Annons:

Studie: Människor lever längre men fler dör unga

Publicerad Idag 07:15 – av Redaktionen

Den globala dödligheten minskar, men inte bland alla. Nu varnar forskare att världen står inför en växande kris – nämligen ett ökat antal dödsfall hos ungdomar och unga vuxna.

Idag lever människor i snitt 20 år längre än på 1950-talet, och den åldersstandardiserade dödligheten är 67 procent lägre – enligt den årliga Global Burden of Disease-studien som har analyserat data från 204 länder och territorier mellan 1990 och 2023.

I studien, som publicerats i The Lancet, har tusentals forskare analyserat data och tagit fram uppskattningar för 375 sjukdomar och skador samt 88 riskfaktorer efter ålder och kön – globalt, regionalt och nationellt för alla länder.

Den visar att hälften av världens sjukdomar är möjliga att förebygga och att de drivs av olika risker som högt blodtryck, luftföroreningar, rökning och fetma.

Icke-smittsamma sjukdomar som exempelvis hjärtsjukdomar, stroke och diabetes står för nästan två tredjedelar av världens totala dödlighet samt sjuklighet.

Självmord och droger bland unga

Trots att den globala åldersstandardiserade dödligheten har minskat, larmar forskarna om en oroande trend: dödligheten bland unga vuxna ökar i flera delar av världen.

Bland ungdomar och unga vuxna registrerades den största ökningen av dödsfall bland personer i åldern 20 till 39 år i höginkomstländerna i Nordamerika mellan 2011 och 2023, där självmord, droger och alkohol stod för huvudorsakerna.

Under samma period ökade även dödsfallen i åldersgruppen 5–19 år i Östeuropa, höginkomstländerna i Nordamerika och Karibien.

Bevisen i studien är en väckarklocka som uppmanar regeringar och hälsovårdsledare att agera snabbt och strategiskt på de oroande trender som omformar folkhälsobehoven, säger Christopher Murray, chef för Institute for Health Metrics and Evaluation vid University of Washington.

Även i Afrika söder om Sahara avlider alltfler unga, men där är det i stället infektionssjukdomar och olyckor som skördar unga liv.

Psykisk ohälsa ökar

Vidare fortsätter även den psykiska ohälsan att öka globalt – där ångestsyndrom har ökat med 63 procent och depression med 26 procent sedan 1990.

Geografiska skillnader är fortfarande påtagliga. Medellivslängden varierar från 83 år i höginkomstländer till 62 år i Afrika söder om Sahara. Idag är den globala medellivslängden 76 år för kvinnor och 71,5 år för män.

Tre av tio norska ungdomar har haft vanföreställningar eller hallucinationer

Publicerad Igår 11:30 – av Redaktionen

En ny norsk studie visar att en överraskande stor andel ungdomar har upplevt milda psykotiska symtom. Forskare betonar att upplevelserna för de flesta är övergående, men kan signalera en underliggande psykisk sårbarhet.

Nästan 30 procent av norska ungdomar uppger att de någon gång har upplevt milda hallucinationer eller vanföreställningar. Det visar en ny stor studie, som publicerats i Journal of Child Psychology and Psychiatry, som omfattar nästan 50 000 personer.

Det är en överraskande stor andel ungdomar, säger forskaren Viktoria Birkenæs, som är en av dem bakom undersökningen, till norska statskanalen NRK.

Studien bygger på enkätsvar från den norska undersökningen om mödrar, fäder och barn – en av världens största hälsostudier.

Materialet är jämnt fördelat mellan barn och deras föräldrar, vilket gör det möjligt att jämföra generationer.

Vanligt att känna sig förföljd

Det vanligaste är paranoida vanföreställningar, som att känna sig förföljd eller övervakad. Hallucinationer, det vill säga att höra eller se saker som inte finns, är betydligt mer ovanliga enligt forskargruppen.

Upplevelserna varierar kraftigt i både intensitet och karaktär. För vissa handlar det om kortvariga symtom som inte påverkar vardagen nämnvärt, medan andra upplever obehagliga episoder som i hög grad stör hur de fungerar.

Vissa människor upplever kortvariga, övergående symtom som inte stör dem, medan andra har obehagliga upplevelser som i hög grad påverkar deras vardag, förklarar Birkenæs.

Sömnbrist påverkar

För de flesta inträffar dessa upplevelser under perioder av hög stress, starka känslor, sömnbrist eller vid substansanvändning.

När symtomen blir så starka att de påverkar vardagen, kan de övergå till allvarliga kliniska diagnoser. Studien upptäckte inga märkbara skillnader mellan könen.

Även om de allra flesta som rapporterar sådana upplevelser inte utvecklar psykiska störningar kan psykotiska symtom i tidig ålder vara ett tecken på underliggande psykisk sårbarhet, enligt Birkenæs.

Det kan också tyda på att vissa människor är mer känsliga för påverkan från sin omgivning, vilket kan kräva tidiga insatser, säger hon.

Det är aldrig för sent – äldre kan återfå hälsan

Publicerad november 21, 2025 – av Redaktionen

Äldre personer kan återfå full hälsa och livskvalitet även efter allvarliga hälsoproblem, visar en ny studie. Nästan var fjärde person över 60 år med dåligt välbefinnande hade återhämtat sig helt efter tre år.

I studien granskade forskare från University of Toronto data från Canadian Longitudinal Study on Aging (CLSA), som är en långtidsstudie som samlar in data om åldrande i Kanada. Först granskade man personer som hade nedsatt hälsa och livskvalitet samt var 60 år eller äldre under åren 2011–2015.

Sedan följde man upp dessa deltagare tre år senare, under åren 2015–2018, för att se hur deras hälsa hade förändrats och framför allt om den hade förbättrats. Totalt deltog 8 332 personer i studien.

Deltagarnas välmående mättes genom frånvaro av allvarliga fysiska, kognitiva eller emotionella problem samt hög självrapporterad fysisk och mental hälsa, lycka och livstillfredsställelse. Vidare granskade man också om deltagarna hade en hälsosam kroppsvikt, regelbunden fysisk aktivitet, god sömn, undvek rökning och om de deltog i sociala aktiviteter.

Resultaten, som publicerats i PLOS One, visar att nästan en av fyra personer över 60 år som rapporterade dåligt välbefinnande i början av studien hade återfått optimal hälsa och livskvalitet efter tre år. De som redan i början hade starkt psykologiskt och emotionellt välbefinnande var över fem gånger mer benägna att återfå optimal hälsa.

Det är otroligt uppmuntrande att se att många äldre vuxna, med rätt stöd och livsstil, kan återfå full hälsa, lycka och självständighet – även efter allvarliga hälsoproblem, säger försteförfattaren Mabel Ho till Medicalxpress.

Ofta handlar studier kring äldre personer om hälsoförsämringar och funktionsnedsättningar, men den här studien gör istället tvärtom – den visar att det är möjligt för äldre att återfå en god hälsa och att det heller inte är något ovanligt.

Vi vill att denna studie ska omforma samhällets syn på åldrande. Med rätt miljö, resurser och stöd överlever äldre vuxna inte bara efter att ha kämpat med hälso- eller välbefinnandeproblem – de blomstrar, säger Ho.

Forskare: Företag driver sjukdomspandemi med ultraprocessad mat

Publicerad november 20, 2025 – av Redaktionen

De globala livsmedelsföretagen står bakom den ökade konsumtionen av ultraprocessad mat och bidrar därmed också till den ”pandemi av kroniska sjukdomar” skriver över 40 forskare i en ny analys. Vidare bekräftar man tidigare forskning där denna typ av mat ökar risken för en rad hälsoproblematik och sjukdomar.

Analysen består av tre vetenskapliga artiklar, som är publicerade i The Lancet, och granskar 104 långsiktiga observationsstudier kring ultraprocessad mat. Resultaten, som granskats av 43 av världens ledande experter inom kost och hälsa, visar att ultraprocessade livsmedel starkt kan kopplas till skador på viktiga organ, samt att risken för vissa sjukdomar ökar markant.

Bevisen tyder starkt på att människor inte är biologiskt anpassade för att konsumera dem, säger Carlos Monteiro, professor i folkhälsonäring vid universitetet i São Paulo, som är en av forskarna bakom analysen till The Guardian.

Industriell "mat"

Monteiro, som myntat begreppet "ultraprocessad mat" har länge forskat kring olika typer av bearbetad mat och det är även han tillsammans med sina kollegor som tagit fram det så kallade NOVA-systemet, där man klassificerar livsmedel utifrån hur mycket de bearbetats – från grupp 1 som inte bearbetats något, till grupp 4 som är den mest processade maten, det vill säga ultraprocessad mat.

Ultraprocessad mat är i korthet mat som tillverkats industriellt, ofta med hjälp av artificiella smakämnen, emulgeringsmedel och färgämnen – livsmedel som inte längre kan betraktas som naturliga. Det kan vara allt från läsk, såser och flingor till färdigmat.

Ökar risken att dö i förtid

En stor del tidigare studier har konstaterat att denna typ av livsmedel kommer med hälsoproblem, något som nu också forskarna konstaterar. Bland annat är risken att drabbas av typ 2-diabetes och depression mer än 20 procent högre för personer som är högkonsumenter av ultraprocessad mat jämfört med dem som äter minst. Risken att dö i förtid ökar med 18 procent.

Vidare kopplas en kost med högt innehåll av ultraprocessad mat till överätande, dålig näringskvalitet och högre exponering för skadliga kemikalier och tillsatser.

Den ökande konsumtionen av ultrabearbetade livsmedel omformar kosten över hela världen och tränger undan färska och minimalt bearbetade livsmedel och måltider, säger Monteiro.

Företag sätter vinst framför hälsa

Ultraprocessad mat har ökat markant i konsumtion i många länder, som exempelvis Sverige. I USA och Storbritannien består mer än hälften av den genomsnittliga kosten av ultraprocessad mat. Forskarna betonar att det är globala livsmedelsföretag som driver på ökningen av konsumtion av dessa livsmedel och därmed också till den ”pandemi av kroniska sjukdomar” som är kopplad till kosten, inte individuella val – där livsmedelsföretagen sätter vinst framför allt annat.

Även om vissa åtgärder har tagits i vissa länder kräver forskarna en mer generellt strängare lagstiftning, där det ska framgå tydligt på framsidan av en förpackning om det är ultraprocessad mat samt även restriktioner kring marknadsföring.

Denna förändring i vad människor äter drivs av mäktiga globala företag som genererar enorma vinster genom att prioritera ultrabearbetade produkter, med stöd av omfattande marknadsföring och politisk lobbying för att stoppa effektiva folkhälsopolitiska åtgärder som främjar hälsosam kost, säger Monteiro.