Annons:

Tyngdtäcken – en allt mer populär ”sömnmedicin”

Uppdaterad juli 16, 2021, Publicerad juli 13, 2021 – av Isac Boman

Enligt studier har omkring var tredje svensk sömnproblem i större eller mindre utsträckning. Stress för framtiden, från arbetssituationen och från boendemiljön är de vanligaste orsakerna. Ett nytt populärt alternativ till medicinering av olika slag är tyngdtäcken, som sägs inte bara kunna förbättra sömnen utan även minska stress.

Tyngdtäcken är isydda med tyngder som gör täcket betydligt tyngre än vad de normalt är. Funktionen hos ett tyngdtäcke grundar sig på att kroppen reagerar avslappnande på tryck, ungefär som vid en massage, samt att kroppens så kallade taktila sinne delvis tolkar täcket som en typ av beröring – vilket ska frigöra vissa typer av lugnande hormoner så som serotonin samt även sänka nivåerna av stresshormonet kortisol.

Vissa menar att det fortfarande saknas empiriska bevis för detta, men vittnesmålen om förbättrad sömn efter att man skaffat sig ett tyngdtäcke är omfattande. Efter att själv ha sovit till och från med Cura of Swedens populära täcke Pearl under ungefär tre månaders tid är jag själv benägen att instämma i kören. Täcket är antagligen det mest populära och har blivit utsett till bäst i test bland annat i test.se:s utförliga jämförelse av olika tyngdtäcken som kan läsas här.

Tyngden i just detta täcke kommer från insydda glaspärlor, men det är inget man nämnvärt reflekterar över då de små kornen är fint fördelade över hela täcket. I sammanhanget kan nämnas att det finns flera olika typer av tyngdtäcken, däribland så kallade fibertäcken, bolltäcken, kedjetäcken och ringtäcken som alla har lite olika egenskaper.

Annons:

Något som kan ge viss huvudbry första gången man tar fram täcket är att det ska fästas på sex punkter inuti täcket enligt en viss metodik, för att det inte ska korva ihop sig när man rör sig. När man väl lyckats med detta en gång är det dock inte så komplicerat som det kanske verkar vid en första anblick.

Det allra viktigaste och kanske även det svåraste i mitt intryck när man prövar ut ett tyngdtäcke verkar, föga förvånande, helt enkelt vara att välja en korrekt vikt. Enligt Curas erfarenhet och rekommendation trivs de flesta med täcken som väger ungefär tio till femton procent av kroppsvikten. Personligen verkar jag tillhöra dem som föredrar de något lättare varianterna. Det täcke jag själv sovit med väger sju kilo, vilket motsvarar bara lite mer än tio procent av min kroppsvikt. Den sövande och omtöcknande effekten av täcket har dock ofta varit påtaglig så till den grad att jag närmast föredragit att använda täcket för att somna in och under den första delen av natten för att sedan övergå till ett ”vanligt” täcke.

Med facit på hand skulle jag mot den bakgrunden själv ha valt femkilostäcke eftersom jag, efter att ha sovit med täcket en hel natt, visserligen har sovit djupt, men ibland även känt mig lätt fysiskt uttröttad – som en subtil känsla av att man behöver ”efterflåsa” lite en tid efter en joggingtur. Som regel har jag därför nyttjat tyngdtäcket för att hjälpa kroppen att slappna av och somna in den första delen av natten, även om jag senare tenderat att byta till ett ”vanligt” täcke någon gång under loppet av natten. Delvis verkar detta dock vara humörstyrt, vissa nätter har jag sovit med tyngdtäcket hela natten och inte velat övergå till det vanliga täcket överhuvudtaget. Ibland har jag föredragit att ha tyngdtäcket endast över benen och ett lätt täcke för överkroppen eller vice versa.

De vikter som finns att välja på är tre, fem, sju, nio respektive elva kilo. Säkerligen varierar de personliga preferenserna mycket, men mot den bakgrunden jag nämnt ovan skulle jag framförallt rekommendera andra att snarare ta ett lättare täcke om man är osäker - snarare än för tungt. Även om jag själv tyckte att den något tyngre känslan kan vara väldigt behaglig vid en kortare provning, är det en annan sak att sova en hel natt i ett tyngdtäcke.

Täcket kan maskintvättas i 60 grader, men värt att notera i sammanhanget är att skippa maskintvätt för de tyngre täckena då de flesta tvättmaskiner i hemmet är gjorda för att ta tvättar på mellan sju och nio kilo. Man bör också ha i åtanke att tyngdtäcken inte rekommenderas till personer med hjärtproblem eller till små barn, och endast lättare tyngdtäcken till lite äldre barn. Täckena sägs av Cura själva även kunna vara olämpliga för personer med sömnapné, astma och klaustrofobi.

Standardprislappen för ett Cura Pearl Classic är 2 095 kronor och finns att köpa bland annat på Mio men kan även beställas via nätet.

Annons:

Det är aldrig för sent – äldre kan återfå hälsan

Publicerad Idag 07:12 – av Redaktionen

Äldre personer kan återfå full hälsa och livskvalitet även efter allvarliga hälsoproblem, visar en ny studie. Nästan var fjärde person över 60 år med dåligt välbefinnande hade återhämtat sig helt efter tre år.

I studien granskade forskare från University of Toronto data från Canadian Longitudinal Study on Aging (CLSA), som är en långtidsstudie som samlar in data om åldrande i Kanada. Först granskade man personer som hade nedsatt hälsa och livskvalitet samt var 60 år eller äldre under åren 2011–2015.

Sedan följde man upp dessa deltagare tre år senare, under åren 2015–2018, för att se hur deras hälsa hade förändrats och framför allt om den hade förbättrats. Totalt deltog 8 332 personer i studien.

Deltagarnas välmående mättes genom frånvaro av allvarliga fysiska, kognitiva eller emotionella problem samt hög självrapporterad fysisk och mental hälsa, lycka och livstillfredsställelse. Vidare granskade man också om deltagarna hade en hälsosam kroppsvikt, regelbunden fysisk aktivitet, god sömn, undvek rökning och om de deltog i sociala aktiviteter.

Annons:

Resultaten, som publicerats i PLOS One, visar att nästan en av fyra personer över 60 år som rapporterade dåligt välbefinnande i början av studien hade återfått optimal hälsa och livskvalitet efter tre år. De som redan i början hade starkt psykologiskt och emotionellt välbefinnande var över fem gånger mer benägna att återfå optimal hälsa.

Det är otroligt uppmuntrande att se att många äldre vuxna, med rätt stöd och livsstil, kan återfå full hälsa, lycka och självständighet – även efter allvarliga hälsoproblem, säger försteförfattaren Mabel Ho till Medicalxpress.

Ofta handlar studier kring äldre personer om hälsoförsämringar och funktionsnedsättningar, men den här studien gör istället tvärtom – den visar att det är möjligt för äldre att återfå en god hälsa och att det heller inte är något ovanligt.

Vi vill att denna studie ska omforma samhällets syn på åldrande. Med rätt miljö, resurser och stöd överlever äldre vuxna inte bara efter att ha kämpat med hälso- eller välbefinnandeproblem – de blomstrar, säger Ho.

Forskare: Företag driver sjukdomspandemi med ultraprocessad mat

Publicerad Igår 12:05 – av Redaktionen

De globala livsmedelsföretagen står bakom den ökade konsumtionen av ultraprocessad mat och bidrar därmed också till den ”pandemi av kroniska sjukdomar” skriver över 40 forskare i en ny analys. Vidare bekräftar man tidigare forskning där denna typ av mat ökar risken för en rad hälsoproblematik och sjukdomar.

Analysen består av tre vetenskapliga artiklar, som är publicerade i The Lancet, och granskar 104 långsiktiga observationsstudier kring ultraprocessad mat. Resultaten, som granskats av 43 av världens ledande experter inom kost och hälsa, visar att ultraprocessade livsmedel starkt kan kopplas till skador på viktiga organ, samt att risken för vissa sjukdomar ökar markant.

Bevisen tyder starkt på att människor inte är biologiskt anpassade för att konsumera dem, säger Carlos Monteiro, professor i folkhälsonäring vid universitetet i São Paulo, som är en av forskarna bakom analysen till The Guardian.

Industriell "mat"

Monteiro, som myntat begreppet "ultraprocessad mat" har länge forskat kring olika typer av bearbetad mat och det är även han tillsammans med sina kollegor som tagit fram det så kallade NOVA-systemet, där man klassificerar livsmedel utifrån hur mycket de bearbetats – från grupp 1 som inte bearbetats något, till grupp 4 som är den mest processade maten, det vill säga ultraprocessad mat.

Annons:

Ultraprocessad mat är i korthet mat som tillverkats industriellt, ofta med hjälp av artificiella smakämnen, emulgeringsmedel och färgämnen – livsmedel som inte längre kan betraktas som naturliga. Det kan vara allt från läsk, såser och flingor till färdigmat.

Ökar risken att dö i förtid

En stor del tidigare studier har konstaterat att denna typ av livsmedel kommer med hälsoproblem, något som nu också forskarna konstaterar. Bland annat är risken att drabbas av typ 2-diabetes och depression mer än 20 procent högre för personer som är högkonsumenter av ultraprocessad mat jämfört med dem som äter minst. Risken att dö i förtid ökar med 18 procent.

Vidare kopplas en kost med högt innehåll av ultraprocessad mat till överätande, dålig näringskvalitet och högre exponering för skadliga kemikalier och tillsatser.

Den ökande konsumtionen av ultrabearbetade livsmedel omformar kosten över hela världen och tränger undan färska och minimalt bearbetade livsmedel och måltider, säger Monteiro.

Företag sätter vinst framför hälsa

Ultraprocessad mat har ökat markant i konsumtion i många länder, som exempelvis Sverige. I USA och Storbritannien består mer än hälften av den genomsnittliga kosten av ultraprocessad mat. Forskarna betonar att det är globala livsmedelsföretag som driver på ökningen av konsumtion av dessa livsmedel och därmed också till den ”pandemi av kroniska sjukdomar” som är kopplad till kosten, inte individuella val – där livsmedelsföretagen sätter vinst framför allt annat.

Även om vissa åtgärder har tagits i vissa länder kräver forskarna en mer generellt strängare lagstiftning, där det ska framgå tydligt på framsidan av en förpackning om det är ultraprocessad mat samt även restriktioner kring marknadsföring.

Denna förändring i vad människor äter drivs av mäktiga globala företag som genererar enorma vinster genom att prioritera ultrabearbetade produkter, med stöd av omfattande marknadsföring och politisk lobbying för att stoppa effektiva folkhälsopolitiska åtgärder som främjar hälsosam kost, säger Monteiro.

C-vitamin – Naturligt skydd och dagligt stöd för immunförsvaret

Annonssamarbete med Swebbtv

Publicerad Igår 10:36

Kroppen utsätts dagligen för påfrestningar – från stress, föroreningar och kostvanor till virus och bakterier. Då är immunförsvaret vår främsta skyddsmur.

Swebbtvs C-vitaminpulver består av 100 % ren askorbinsyra i blandbar form, vilket gör det enkelt att dosera efter behov. En klassiker inom egenvård – med välkända egenskaper för hälsa, cellskydd och motståndskraft.

Vad C-vitamin från Swebbtv bidrar till:

  • Immunförsvarets normala funktion
  • Skydd av celler mot oxidativ stress
  • Normal kollagenbildning för hud, leder och kärl
  • Minskad trötthet och ökad järnupptagning
  • Skydd under och efter intensiv fysisk ansträngning

När kroppen behöver extra skydd

C-vitamin är en vattenlöslig antioxidant som snabbt förbrukas vid stress, sjukdom och fysisk belastning. Eftersom kroppen inte kan lagra vitaminet måste det tillföras dagligen – gärna i små doser utspridda över dagen. Vid infektion, återhämtning eller hårt arbete kan behovet tillfälligt öka.

Vanliga situationer där C-vitamin är extra viktigt:

  • Under förkylningstider eller vid långvarig trötthet
  • Vid träning, stress eller rökning
  • Vid intag av järntillskott – C-vitamin ökar upptaget
  • För kollagenbildning i hud, blodkärl och leder

Så här använder du C-vitaminpulver

Swebbtvs C-vitaminpulver är 100 % rent askorbinsyra utan tillsatser. Pulvret löses enkelt i vatten eller juice och ger full flexibilitet i doseringen. Rekommenderad dos är 1 gram per dag (motsvarande 1/4 tesked) – gärna uppdelad i två doser, morgon och kväll.

Tips för bästa effekt:

  • Ta C-vitamin med mat för att skona magen
  • Kombinera med bioflavonoider (t.ex. från citrus eller bär)
  • Undvik att värma upp det – C-vitamin är värmekänsligt
  • Skaka pulver i vattenflaska för smidig lösning på språng

En klassiker som fungerar – varje dag

C-vitamin är ett av de mest beprövade och välanvända tillskotten i världen. Det är billigt, effektivt och mångsidigt – med dokumenterade fördelar för immunförsvar, cellskydd och energi.
Swebbtvs C-vitamin i pulverform gör det enkelt att justera dosen efter livsstil och behov – perfekt för dig som vill ta kontroll över din egen hälsa.

Vill du ge kroppen ett dagligt skydd och energitillskott i sin renaste form?

Beställ C-vitamin från Swebbtv här

Foto: Swebbtv

Global trend når Finland – antibiotikaresistens ökar

Publicerad Igår 07:13 – av Redaktionen

Fler bakterieinfektioner är resistenta mot vanliga antibiotika, vilket gör behandlingar mindre effektiva och ökar risken för komplikationer. Trots att Finland har arbetat hårt med att hålla resistensen på en låg nivå sedan 90-talet har andelen resistenta bakterier nu börjat öka.

Enligt Världshälsoorganisationen WHO har antibiotikaresistensen ökat med över 40 procent mellan 2018 och 2023. Bakom utvecklingen ligger överanvändning av antibiotika och andra antimikrobiella läkemedel, vilket påskyndar uppkomsten och spridningen av resistenta patogener.

Uppskattningsvis är så många som 4,7 miljoner dödsfall årligen kopplade till bakterierelaterad antibiotikaresistens, vilket gör det till ett av de största globala hälsoproblemen.

Globalt är en av sex bakterieinfektioner numera resistenta mot vanliga antibiotika, enligt finska Institutet för hälsa och välfärd (THL) och Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet (Fimea).

Annons:

Finland avviker från trenden

I Finland förekommer antimikrobiell resistens betydligt mindre än i många andra europeiska länder. Men enligt en färsk rapport har andelen antibiotikaresistenta bakterier ökat något även där.

Särskilt oroande är den ökande resistensen hos E. coli och K. pneumoniae, som orsakar olika infektioner, samt den ökade förekomsten av allvarliga infektioner från MRSA (meticillinresistent Staphylococcus aureus).

Antimikrobiell resistens bekämpas genom nationella handlingsprogram enligt WHO:s modell. I slutet av 2023 hade redan 178 länder, inklusive Finland, utarbetat ett sådant program.

Jari Jalava, ledande expert vid THL, betonar att kampen kräver uthållighet.

Bekämpning av resistens kräver mångsidigt och långsiktigt samarbete. Det största arbetet görs på sjukhus och långtidsvårdsinrättningar. Det är särskilt viktigt att identifiera resistenta bakterier och förhindra deras spridning inom vårdinrättningar, säger Jalava i ett pressmeddelande.