Tallbarr: Skogens medicin mot covidvaccin

publicerad 15 januari 2022
- av Sofie Persson

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


19 462 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Tallbarr innehåller höga halter c-vitamin och kan hjälpa att stärka kroppens immunförsvar. Flera forskare och läkare menar också att tallbarr kan motverka skadeeffekter av spikproteiner från covidvaccinen.

Tall har vi gott om i Sverige och det är vårt näst vanligaste träd, efter granen. Tallen kan bli över 35 meter hög och leva i 650 år, enligt Naturhistoriska Museet. Redan Carl von Linné påtalade att tall är mycket användbar på flera sätt.

Veden ger lysstickor åt bönderna; den feta roten brukas i eldstäder nattetid. Kolen används av bergsmännen, och veden är ett utmärkt bränsle i spisar. Saven äts begärligt av barn. Den mjukare barken tillreds till bröd åt fattiga; den äts även av svinen. Den grövre barken brukas som ersättning för kork. Dekokt på årsskotten är ett verksamt medel mot skörbjugg“, skrev han 1755.

Ett superträd

Tallen ligger på topplistan när det gäller c-vitamin och i Sverige är det endast havtorn och nypon som klår tallen i vitaminhalt. På vintern innehåller tallbarren mest c-vitamin eftersom det skyddar den mot kylan. Tallens växtämnen är även bakteriedödande och kan hämma inflammationer och svamp, enligt Läkeörter.se. Den innehåller även kalium, kalcium, magnesium, zink och järn. Tall ska även kunna stärka kroppens immunförsvar och hjälpa mot urinvägsinfektioner.

En koreansk studie från 2011 visar att tallbarr även innehåller en hel del antioxidanter.

 

Foto: Vilseskogen/CC BY-NC-SA 2.0

 

Suraminet kan hjälpa mot skadeverkningar av covidvaccin

Om man har injicerats med covidvaccin eller haft covid-19 kan spikproteinerna cirkulera kvar i kroppen och orsaka skada på bland annat celler och organ. Upplever man symptom efter en injektion kan bland annat tallbarr faktiskt hjälpa, menar organisationen World Council for Health. Genom att dricka tallbarrste kan man få i sig kraftfulla antioxidanter och även höga halter vitamin C som ska hjälpa mot spikproteinet.

Även forskaren Dr. Judy Mikovits har gått ut med att just tallbarr är ett botemedel mot flera skadeverkningar som noterats av covidvaccinerna. Närmare bestämt talar hon om suramin, som även används mot bland annat afrikansk sömnsjuka. Ämnet finns rikligt i just tallbarr och man kan utvinna oljan eller göra te på barren för att få i sig suraminet.

Det rekommenderas samtidigt starkt att vara ytterst måttfull med konsumtionen på grund av terpentinet i barren – och inte bruka det överhuvudtaget om man är gravid, försöker bli gravid eller har njur-, hjärt- eller leverproblem. Långvarigt bruk även utvärtes kan i för stora doser ge både njurskador och eksem.

Användning av tall och tallbarr

Viktigt att komma ihåg innan man plockar någonting är att respektera både natur och markägare. Det är inte tillåtet att bryta levande kvistar eller ta bark från levande träd, eftersom det kan skada trädet. Därför kan det vara en bra idé att fråga markägaren innan man plockar någonting. Kort sagt, visa respekt och plocka inte mer än du behöver och försök att inte orsaka skada. Läs mer om olika riktlinjer här som kan vara bra att ha kännedom om när man är ute i skogen.

Inte bara barren är ätbara och nyttiga utan man kan även äta andra delar av tallen. När kottarna är gröna är de ätbara och det är även rötterna från unga tallar. Bark från unga grenar kan ätas färska och under den yttre barken finns ett vitt underlager som man kan göra mjöl av. Kådan ska vara speciellt nyttig och ha en bakteriedödande effekt, enligt Skogsskafferiet.

 

Foto: Joan Simon/CC BY-SA 2.0

 

Vid luftvägskatarr kan man koka upp tallbarr och sedan andas in ångorna. Det är terpentinoljan i barren som har en läkande effekt, vilket också kan ha effekt mot astma, kikhosta och andra inflammationer i luftvägarna, enligt Läkeörter.se.

Ett fotbad eller ett vanligt bad med tallbarr ska också kunna hjälpa mot reumatiska problem och läka sår.

Fryser du lätt om händerna kan en värmande tallbarrsolja hjälpa, menar örtexperten Alexandra De Paoli. Hon menar att den sätter fart på blodcirkulationen och använder själv oljan under vintern.

Jag använder oljan och smörjer med, till exempel om jag ska ut och cykla på vintern när det är kallt ute och jag inte vill frysa om händerna, säger De Paoli till Epoch Times.


 

Så gör du värmande olja

För att göra oljan behöver du barr från tall och raps- eller olivolja, helst ekologisk och kallpressad.

1. Klipp barren smått, ner i en glasburk. Barren behöver klippas för att oljan ska komma åt de verksamma ämnena.

2. Häll i oljan, dubbelt så mycket som mängden barr. Sätt på ett lock.

3. Låt stå i ett väster- eller österfönster i 2 veckor. Sväng runt burken dagligen så att innehållet blandas om.

4. Sila bort barr och pressa ur den sista oljan. Häll över i en glasflaska och förvara mörkt. Oljan håller i ungefär 2 år.

Så gör du te på tallbarr

Ta 1 msk färska, finklippta barr till 2,5 dl vatten.

Klipp barren smått. Låt dem koka i vattnet i 5 minuter och sila sedan bort barren.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!