Skydd mot blått ljus – nu även i din mobil

publicerad 22 februari 2016
- av Markus Andersson
Det skarpa blå ljuset ifrån telefoner och surfplattor påverkar omedvetet vår hjärna och stör nattsömnen

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om att blått ljus, som vi ofta exponeras av ifrån skärmar och moderna lampor, är negativt för hälsan. Ljuset kan leda till en rubbad dygnsrytm som ökar risken för cancer, diabetes, hjärtinfarkt och fetma. Nu finns dock skydd både till din smartphone och surfplatta.

Det är allt vanligare att människor använder sina telefoner och surfplattor in på sena kvällen och exponeras därför av det blåa ljuset precis innan insomning. Något som kan störa sömnkvaliteten.

Även om det bästa naturligtvis är att inte titta på sådana skärmar på kvällstid så finns det nu appar som minskar exponeringen av blått ljus under hela dygnet, anpassat till solens upp- och nedgång där du befinner dig.

Inställningarna för appen Twighlight
Inställningarna för appen Twighlight

En sådan app är exempelvis CF Lumen eller Twighlight för Android. Apple och iOS tillåter dessvärre inte dylika program att köras om du inte låst upp telefonen genom ett så kallat “jailbreak”. Läs mer om möjligheterna här.

Apparna applicerar ett rödtonat filter över skärmen som dämpar det blå ljuset. När vi testat filtren i redaktionen upplevs det oväntat behagligt.

Då appen vet precis när solen går ned där du befinner dig börjar den redan innan solnedgången långsamt att förändra ljuset på enhetens skärm. Efter en tids användning reagerar man inte längre på filtret och det upplevs mer behagligt att titta på skärmar med filterfunktionen.

Motsvarande programvara med ljusfilter finns också till Windows, Mac och Linux och kallas “f.lux“.

Vid filmtittande eller annat behov går filtret lätt att temporärt stänga av.

 

Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!