Ny svensk sajt bevakar smittans utveckling i Sverige

publicerad 31 mars 2020
- av Per Nordin
Svenske Sebastian skapade hemsidan som kartlägger den svenska coronaspridningen.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


På hemsidan C19.se kan man följa coronavirusets spridning och utveckling i Sverige. Sajten är full av lättläst statistik över antalet smittade, intensivvårdade och döda fördelat per region.

I en intervju med Emanuel Karlsten berättar sajtens grundare Sebastian Hyrwall att syftet bakom C19.se från början var att försöka hänga med i den mycket snabba utvecklingen av coronakrisen och klickade runt sig på de olika nyhetsmedierna. Han saknade dock en sida som samlade all information och beslutade sig då för att starta en egen.

Koden till hemsidan har han och några vänner gjort, man har också tagit fram ett script som samlar in data från såväl Folkhälsomyndigheten som olika medier.

Den moderate riksdagsmannen Hanif Bali uppmärksammade snabbt Sebastians hemsida, vilket gav den stort genomslag och nu har den över 70 000 besökare dagligen.

Sebastian förklarar dock för Karlsten att hemsidan riskerar att bli mindre betydelsefull ju mindre statistik det finns att tillgå, när exempelvis färre testas och registreras eller orter och regioner inte längre nämns.

– Men jag gissar att när man når en viss nivå av bekräftade Corona-fall så kommer det slutas att rapporteras eller att datan inte kommer vara så specifik. Alla källor har till exempel redan övergått från att specificera stad till att enbart säga region eller län. Desto mindre detalj på datan desto mindre intressant är det att fortsätta driva sidan, säger han.

Sidan drivs helt ideellt och grundaren har enligt egen utsago sagt nej till donationer.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!