Omega-3 kan hjälpa mot ärftlig hjärt-kärlsjukdom

publicerad 28 december 2023
- av Sofie Persson
Lax innehåller mycket omega-3-fettsyror.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En internationell studie, där bland annat Karolinska Institutet medverkat, visar att personer med familjehistorik av hjärt-kärlsjukdom och låga nivåer av omega-3-fettsyror löper ökad risk att drabbas av dessa sjukdomar.

Forskningen framhåller därför fördelarna med att inkludera mer fet fisk i kosten särskilt för dessa individer.

Forskarna använde data för 40 885 personer som inte led av någon hjärt-kärlsjukdom och mätte deltagarnas halter av omega-3-fettsyror under studiens gång. Studien gjordes tillsammans med över 100 forskare och experter, och där ingår även data från 15 tidigare studier.

Studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Circulation, visade att det bland de cirka 8 000 deltagarna som utvecklat hjärt-kärlsjukdom, fanns en kraftig förhöjd risk hos individer med en förälder eller ett syskon som drabbats och som samtidigt hade låga nivåer omega-3-fettsyror, i faktiska tal en 40 procent högre risk. Om det endast fanns sjukdom hos nära släkt var risken istället 25 procent.

Studien tyder på att de som har hjärt-kärlsjukdom i familjen har extra mycket att vinna på att äta mer fet fisk jämfört med andra, säger Karin Leander, forskare i epidemiologi vid Karolinska institutet, till forskning.se.

Omega-3-fettsyror kan inte kroppen tillverka utan de behöver tillföras. Det är sedan tidigare känt bland forskare att fettsyrorna kan bidra till att motverka hjärt-kärlsjukdomar, men de kan också vara fördelaktiga för lunghälsan och även verka mot depression. Det finns främst i fisk som exempelvis lax, makrill, sill och sardiner.

Trots att studien gjorts inom ett område där det redan finns en mängd kliniska studier menar forskarna att fynden ger ny kunskap kring omega-3 och riskerna för hjärt-kärlsjukdom.

– Vi är de första som har studerat effekten av kombinationen av familjehistorik och intag av fet fisk med hjälp av fettsyramätningar, säger Leander.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!