Nytt farligt gelégodis upptäckt

publicerad 28 november 2013

EU larmade nyligen om att ett importerat gelégodis från Vietnam innehöll ett farligt färgämne. Nu har det framkommit att ett annat gelégodis, Pipo, innehåller farliga E-ämnen.

Det av Världshälsoorganisationen, WHO, godkända förtjockningsmedlet karragenan (E 407) ska finnas i Pipo och kan i värsta fall leda till kvävning för den som förtär godiset.

Det måste bort från marknaden. Det tillsatsämnet är inte tillåtet att ha i den här typen av produkter, säger Jeanette Jacobsson, Miljöinspektör på Helsingborgs kommun, till FoodMonitor.se.

Branchtidningen FoodMonitor skriver att Pipo sålts av grossisten Achau Lien Import & Export AB i Helsingborg. Helsingborgs kommun har begärt att grossisten ska meddela vilka kunder som företaget levererat till samt mängden godis.

Upp till 20 butiker kan ha sålt det hälsofarliga gelégodiset.


Fakta: E 407

Karragenan är ett förtjockningsmedel som framställs ur rödalger. Karragenan är en grupp av kemiska ämnen.

När karragenan används som livsmedelstillsats har det E-nummer E 407 eller E 407a. Karragenan benämns även som stabiliseringsmedel eller geleringsmedel.

Karragenan har 2001 utvärderats av WHO (världshälsoorganisationen) och bedömts som ofarligt.

Källa: Wikipedia
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.