EU larmade nyligen om att ett importerat gelégodis från Vietnam innehöll ett farligt färgämne. Nu har det framkommit att ett annat gelégodis, Pipo, innehåller farliga E-ämnen.
Det av Världshälsoorganisationen, WHO, godkända förtjockningsmedlet karragenan (E 407) ska finnas i Pipo och kan i värsta fall leda till kvävning för den som förtär godiset.
– Det måste bort från marknaden. Det tillsatsämnet är inte tillåtet att ha i den här typen av produkter, säger Jeanette Jacobsson, Miljöinspektör på Helsingborgs kommun, till FoodMonitor.se.
Branchtidningen FoodMonitor skriver att Pipo sålts av grossisten Achau Lien Import & Export AB i Helsingborg. Helsingborgs kommun har begärt att grossisten ska meddela vilka kunder som företaget levererat till samt mängden godis.
Upp till 20 butiker kan ha sålt det hälsofarliga gelégodiset.
Fakta: E 407
Karragenan är ett förtjockningsmedel som framställs ur rödalger. Karragenan är en grupp av kemiska ämnen.
När karragenan används som livsmedelstillsats har det E-nummer E 407 eller E 407a. Karragenan benämns även som stabiliseringsmedel eller geleringsmedel.
Karragenan har 2001 utvärderats av WHO (världshälsoorganisationen) och bedömts som ofarligt.
Källa: Wikipedia