Monsantos Roundup klassas som cancerframkallande

publicerad 30 juni 2017

GMO-jätten Monsantos ogräsmedel Roundup klassas som cancerframkallande i delstaten Kalifornien. Detta beror på att ogräsmedlet innehåller glyfosat.

Sedan tidigare har Roundup, en av Monsantos absoluta storsäljare, förbjudits från att säljas i bland annat Frankrike och ämnet glyfosat, som Roundup innehåller, har av FN:s International Agency for Research on Cancer (IARC) beskrivits som ”troligen cancerframkallande för människor”.

Nu går den amerikanska delstaten Kalifornien i FN:s fotspår när man placerar glyfosat i listan över cancerframkallande ämnen, enligt California Office of Environmental Health Hazard Assessment (OEHHA).

Monsanto har försökt i flera instanser att överklaga Kaliforniens beslut och kommer fortsätta överklaga beslutet. Roundup kommer däremot, trots att det innehåller ett cancerframkallande ämne, inte att förbjudas från att säljas i detaljhandelsaffärer i Kalifornien.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.