Monsanto satsar miljoner på att stoppa GMO-märkning

Publicerad 31 oktober 2013, uppdaterad kl. 18:17

Den skandalomsusade GMO-jätten Monsanto spenderar ytterligare miljoner på att hindra att livsmedelsprodukter som är genetiskt modifierade får en särskild märkning.

Annons:


De som är för märkningen säger att det gör att konsumenterna kan göra mer medvetna shoppingval när de handlar. Å andra sidan hävdar matföretagen att märkningen tyder på att det är någonting som är fel med GMO, som bolagen anser vara säkert, skriver Reuters.

Förra året fann en fransk domstol Monsanto skyldiga till kemisk förgiftning då bonde i Lyon lidit av neurologiska skador som orsakats av ett av Monsantos ogräsmedel.

Totalt har över 22 miljoner dollar pumpats in i diverse kampanj- och lobbyarbeten. Monsanto har spenderat 5,4 miljoner dollar på lobbyarbete och på måndagen ökade man budgeten genom att skjuta in 540 000 dollar.

Representanthuset i den amerikanska delstaten Vermont accepterade i maj att livsmedel som är genmodifierade skulle märkas. Men förslaget om en GMO-märkning röstades ner i senaten, mycket på grund av att Monsanto hotat med att man skulle stämma delstaten Vermont om förslaget accepterades.

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend