MORGONDAGENS DAGSTIDNING – torsdag 22 maj 2025

torsdag 22 maj 2025


Mona Nilsson: SVT:s artiklar om 5G-teknik gravt vinklade

publicerad 15 oktober 2019
Mona Nilsson, Strålskyddsstiftelsens ordförande. Linus Brohult, redaktör SVT Vetenskap.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

3970 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


SVT har i en rad artiklar publicerat information om den nya 5G-tekniken och hävdar det inte finns någonting som visar att strålningen skulle kunna vara skadlig för hälsan. Strålskyddsstiftelsens Mona Nilsson menar att artiklarna både är vinklade och missvisande.

SVT Vetenskaps redaktör Linus Brohult vägrar på begäran också att ens redogöra vem som författat artiklarna, men medger samtidigt att ”den är upplagd av andra vid en annan redaktion” utan att svara på vilken.

Strålskyddsstiftelsen klargör i en omfattande genomgång nedan om allvarliga fel i SVT:s artikel och pekar på hur artikeln grovt vinklats till förmån för intressenterna bakom 5G (dvs Ericsson, Telia mfl).

Påstående SVT: ”Idag finns inga vetenskapliga bevis för att 5G skulle vara farligt för hälsan. Trots det florerar påståenden om att 5G skulle öka risken för hjärntumörer och orsaka minnessvårigheter.”

Strålskyddsstiftelsens kommentar: SVT vänder på bevisbördan. SVT redovisar inte att det helt saknas forskning som visar att 5G kan byggas ut utan att allvarligt skada människors hälsa och miljön, vilket över 250 vetenskapsmän och läkare varnar för i 5G Appeal. I den amerikanska senaten har det klart framkommit att det helt saknas forskning på effekter av 5G. Så när det helt saknas forskning som studerat hälsorisker med 5G och visat att 5G är säkert vänder SVT detta till att det ”saknas bevis för att 5G skulle vara farligt för hälsan”….Dessutom har forskare i publicerade vetenskapliga artiklar varnat för att 5G kan orsaka ”omedelbara vävnadsskador” på grund av de intensiva pulserna. Andra forskare har varnat för att 5G kan bli ”farligt” (dangerous). “”5G orsakar signifikant högre strålning än nuvarande system pga högre koncentration av mikrovågsenergi”….”När en person närmar sig en 5G basstation (fasstyrd gruppantenn) blir värdet ett avsevärt hälsoproblem och mer forskning behövs innan 5G kan rullas ut”. SVT redovisar inte objektivt de kritiska forskarnas ställningstagande om riskerna med 5G.

De allra flesta kritiker av 5G har inte pekat på att 5G skulle orsaka just hjärntumörer eller minnessvårigheter. Däremot har de som pekar på de allvarliga riskerna pekat på att redan befintlig strålning från redan befintliga system och mobiltelefoner visats öka risken för hjärntumör och minnessvårigheter. Se Strålskyddsstiftelsens faktablad om risk för hjärntumör och påverkan på minne och inlärning.

Påstående SVT:  ”Inför lanseringen av 5G har det anordnats protester runt om i landet och på nätet. Det som de flesta oroar sig för är att strålningen skulle vara hälsofarlig. Men uppgiften backas varken upp av cancerstatistik eller forskarsamhället i stort.

– Majoriteten av forskare, institutioner som WHO, EU och nationella expertgrupper är överens om att det idag inte är fastslaget att det finns hälsoeffekter på de här låga exponeringsnivåerna, säger Maria Feychting, professor i epidemiologi vid Karolinska institutet.”

Kommentar/Fakta: Falskt påstående. Över 250 vetenskapsmän och läkare anser i 5G Appeal att 5G bör stoppas eftersom hälsoriskerna är helt outforskade samt att 5G kan orsaka potentiellt allvarliga konsekvenser för människors hälsa och miljön. Majoriteten av forskarna verksamma på området (247) anser att beläggen för hälsorisker av redan befintlig strålning är växande och att allmänheten därför måste skyddas bättre och informeras brett om riskerna. Påståendet från Maria Feychting som är finansierad av intressenterna bakom 5G är alltså falskt. Det är en mindre grupp experter som fått dominera expertutredningar hos WHO, EU och SSM som hon hänvisar till. De är helt klart en minoritet och de allra flesta i denna minoritetsgrupp har liksom Maria Feychting bindningar till telekomindustrin i form av finansiering till forskning eller medlemsskap i ICNIRP som tillvaratar industrins intresse av bibehållna generösa gränsvärden som inte skyddar mot de allt mer påvisade skadliga effekterna i form av cancer och DNA-skador mm. Maria Feychting är också medlem i ICNIRP, vilket är en intressekonflikt som borde redovisas närhelst hon uttalar sig i ämnet (enligt bedömning från KI:s etiska råd 2008). Journalister inom Investigate Europe, ett nätverk av grävande journalister konstaterade tidigare i år att denna minoritet utgör en ”expertkartell” kopplad till ICNIRP som alla påstår liksom Maria Feychting att det saknas belägg för hälsorisker under ICNIRP:s gränsvärden – som är av stor betydelse för telekomindustrin. Citat Dr Joel Moskowitz,  School of Public Health, University of California:

” Earlier this year, Investigate Europe, a pan-European group of investigative journalists, published a series of articles exposing the “ICNIRP cartel.” The journalists identified a group of fourteen scientists who either helped create, or defend, the EMF exposure guidelines disseminated by ICNIRP, a non-governmental organization (NGO) based in Germany. ICNIRP’s self-selected members and advisors believe that EMF safety guidelines need to protect humans only from heating (or thermal) effects due to acute EMF exposure. ICNIRP scientists argue that the thousands of peer-reviewed studies that have found harmful biologic or health effects from chronic exposure to non-thermal levels of EMF are insufficient to warrant stronger safety guidelines. The journalists assert that the cartel promotes the ICNIRP guidelines by conducting biased reviews of the scientific literature that minimize health risks from EMF exposure. These reviews have been conducted for the World Health Organization (WHO) and other government agencies. By preserving the ICNIRP EMF exposure guidelines favored by industry, the cartel ensures that the cellular industry will continue to fund health effects research. Besides these fourteen scientists, perhaps several dozen EMF scientists in the EU and other countries actively defend the ICNIRP exposure guidelines. For more information see http://bit.ly/ICNIRPcartel-031519

Påstående SVT: ”Ingen ökad risk för hjärntumörer. ” Personerna bakom motståndet lutar sig mot en liten grupp forskare som menar att strålningen från mobiltelefoner innebär en fara för hälsan. En av forskarna som gruppen stöder sig på har sedan 90-talet hävdat att strålning från mobiltelefoner dubblerar risken för hjärntumörer. Socialstyrelsen publicerar varje år statistik över nyupptäckta cancerfall. På Karolinska institutet har forskare tittat på statistiken och förekomsten av hjärntumörer mellan år 1970-2017.”

Kommentar/Fakta: Falskt påstående. Majoriteten av forskarna (247 i emfscientist.org) konstaterar att det finns växande belägg för risk för cancer och DNA-skador. Strålskyddsstiftelsens faktablad redovisar att det finns ett växande antal studier som visat förhöjd risk.

Påstående SVT: ” Socialstyrelsen publicerar varje år statistik över nyupptäckta cancerfall. På Karolinska institutet har forskare tittat på statistiken och förekomsten av hjärntumörer mellan år 1970-2017. – Om det vore sant så skulle man ha sett en ökad förekomst av hjärntumörer i befolkningen. Man ser ingen sådan riskökning, säger Maria Feychting.”

Kommentar/Fakta: Återigen hänvisas till Maria Feychting utan att man uppger hennes intressekonflikt i form av finansiering från telekomindustrin och att hon är vice ordförande i ICNIRP. SVT Vetenskap intervjuade Lennart Hardell inför programmet men han uppges i artikeln som en forskare i ”en liten grupp forskare” som menar att det finns fördubblad risk. Lennart Hardell representerar alltså tvärtom majoriteten av forskarna (247 i emfscientist.org) och det är  i själva verket Maria Feychting som representerar en industrifinansierad minoritet.

Dessutom ser man i Socialstyrelsens cancerstatistik en ökad förekomst av cancer i huvud- och halsområdet och i patientregistret rapporteras att antalet patienter med malign och benign hjärntumör samt tumör av osäker natur i centrala nervsystemet ökar kraftigt. Statistiken över antalet hjärntumörer i det svenska cancerregistret är underrapporterat vilket beror på att långt ifrån alla hjärntumörer som upptäcks går till patologisk undersökning – en nödvändighet för att kunna rapporteras in till cancerregistret.

Påstående SVT: ”Uppfattningen delas även av International Agency for Research on Cancer (IARC) som på uppdrag av WHO forskar på sambandet mellan mobilstrålning och cancer.– Majoriteten av all forskning som gjorts på mobiltelefoner hittills tyder inte på något samband mellan användandet av mobiltelefon och ökad risk för hjärntumör, säger Joachim Schuz, chef och forskare vid sektionen Environment and Radiation, IARC, WHO.”

Kommentar/Fakta: År 2011 klassade just IARC med hjälp av 30 externa mer oberoende experter mobilstrålning som ”möjligen cancerframkallande” mot bakgrund av studier som visade förhöjd risk för malign hjärntumör av mobilanvändning. Joachim Schuz representerar den minoritet av forskare inom ICNIRP-kartellen som även Maria Feychting tillhör. Han har också finansierats och finansieras av de stora telekombolagen och var den som låg bakom världens sämsta studie om risk för hjärntumör av mobilanvändning (den sk danska kohorten). Joachim Schuz och hans kollegor uteslöt de 200 000 tyngsta mobilanvändarna och alla mobilanvändare som började använda mobilen efter 1995 och förpassade dem till den oexponerade jämförelsegruppen. Detta är ett så allvarligt metodfel att resultaten självfallet också blir felaktiga: faktum är att de första resultaten från denna kohort kom fram till att mobilanvändning kunde skydda mot hjärntumör (risken var minskad med 30%). Det kan jämföras med att du i en studie om tobaksrökning skulle lägga de i särklass tyngsta rökarna i en oexponerad jämförelsegrupp och därför komma fram till att tobaksrökning minskar risken (eftersom de som i studien betraktades som rökare, i själva verket rökte betydligt mindre än de som var tunga rökare som i studien felaktigt ansågs inte röka alls). I denna artikel förklarar Mona Nilsson hur EU:s expertgrupp (där Joachim Schuz ingick) var jävig till förmån för telekombolagen och varför den danska studien är felaktig.

Påstående SVT: ”Kontinuerliga mätningar. Svenska Strålsäkerhetsmyndigheten ansvarar idag för att vi inte ska utsättas för hälsofarlig strålning. De har därför med stöd i forskning tagit fram referensvärden för både strålningsnivåer och radiovågsfrekvenser. 5G-näten kommer till en början dessutom att ligga på ungefär samma radiofrekvens som 4G, nämligen 3,5 GHz. – Ingen kommer någonsin kunna bevisa att någonting är ofarligt. Men om man ser till den sammanlagda forskning som finns så menar vi att det inte finns några hälsorisker som man kunnat visa på vetenskaplig väg om man håller sig till referensvärdena, säger Jimmy Estenberg, expert på elektromagnetiska fält vid Strålsäkerhetsmyndigheten.”

Kommentar/Fakta: Här antyder underrubriken att Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) skulle göra kontinuerliga mätningar. Helt falskt. Myndigheten mäter varken strålning från 5G-tester, strålning i skolan, strålning från basstationer som installerats nära bostäder eller kontor eller skolor. Den enda gången de mätt strålning i skolan var år 2009 i en liten byskola en söndag i juni. I stället är det engagerade medborgare och forskargruppen runt Lennart Hardell som gör kontinuerliga mätningar!

Det är även falskt att påstå att det skulle saknas forskning som ”på vetenskaplig väg” visat att det inte finns hälsorisker under gällande referensvärden. Återigen pekar just 247 vetenskapsmän verksamma på området att beläggen är växande för hälsorisker under gällande referensvärden från SSM. Strålskyddsstiftelsen har också redovisat sådana vetenskapliga bevis i stor omfattning. Se exempel i vår forskningslista eller våra faktablad.

 

Källa: Strålskyddsstiftelsen

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Quercetin – Naturligt stöd vid säsongsrelaterade besvär

Annonssamarbete med Swebbtv

publicerad Igår 12:10

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

3970 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Många upplever att kroppen reagerar starkare under vissa tider på året – särskilt våren och sommaren då pollen, damm och väderomslag påverkar luftvägarna. Trötthet, snuva, svullnad eller irritation är inte ovanligt, och kan påverka både energi och fokus i vardagen.

Quercetin är en växtbaserad flavonoid som traditionellt använts som stöd vid säsongsrelaterade besvär. Swebbtvs tillskott innehåller ren quercetin – ett naturligt alternativ för dig som vill hjälpa kroppen hantera yttre påverkan på ett skonsamt sätt.

Vad Quercetin bidrar till:

  • Stöd vid allergiska reaktioner och korsreaktioner
  • Minskat tryck i bihålor och näsa
  • Slemförtunnande och lindrande effekt vid pollenbesvär

När kroppen behöver förstärkning utifrån

För vissa räcker det inte med att stänga fönstret eller byta kläder efter en promenad. Kroppen behöver stöd inifrån för att hantera en överaktiv reaktion på yttre ämnen. Quercetin är särskilt användbart vid pollenbesvär, men används också av personer som upplever tryck över bihålor, trötthet och återkommande irritation i luftvägarna.

Tips som kan förstärka effekten:

  • Skölj näsan med koksalt morgon och kväll
  • Tvätta håret innan läggdags under pollensäsong
  • Undvik mjölkprodukter under känsliga perioder
  • Lägg till grönt te, ingefära och gurkmeja i kosten

Ett naturligt tillskott som inte tröttar ut

Till skillnad från många receptfria alternativ som orsakar dåsighet, är quercetin inte tröttande. Det fungerar snarare som ett stillsamt stöd som du bygger upp över tid. För bästa effekt kan det tas regelbundet i perioder då kroppen är extra känslig – gärna tillsammans med C-vitamin eller nässla.

Vill du stödja kroppen naturligt under pollensäsongen?
Beställ Quercetin från Swebbtv här

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Ultraprocessad mat kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom

publicerad 20 maj 2025
– av Sofie Persson

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

3970 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ultraprocessad mat och sockersötade drycker kopplas till en särskilt ökad risk för förtida död i hjärt-kärlsjukdom, enligt en studie från Lunds universitet.

Ultraprocessad mat är livsmedel som har genomgått omfattande bearbetning och innehåller en stor andel tillsatta kemikalier jämfört med ”vanlig” processad mat. Denna typ av mat är ofta billig, marknadsförs intensivt och har blivit en allt större del av kosten i västvärlden de senaste åren.

I studien, som publicerats i Clinical Nutrition, har forskare följt 27 670 deltagare från Malmö Kost Cancer-studien under 23 års tid, med anslag från Hjärt-Lungfonden.

Resultaten visar att ett högt intag av hårt processade livsmedel och sockersötade drycker är kopplat till ökad risk för förtida död, död i hjärt-kärlsjukdom och död i luftvägssjukdom. Man ser en förhöjd risk för kvinnor.

Ultraprocessade livsmedel är ofta rika på salt, fett och tillsatt socker, men ofta fattiga på fibrer, vitaminer och näringsämnen. Att begränsa intaget kan minska risken för förtida död, säger Emily Sonestedt, docent vid Lunds universitet och ansvarig forskare för studien, i ett pressmeddelande.

Ultraprocessad mat skiljer sig markant från vad människor ätit under tusentals år, men de långsiktiga effekterna på hälsan har ännu inte studerats på djupet. Kopplingar mellan denna typ av livsmedel har dock tidigare gjorts till depression och typ 2-diabetes. Samtidigt pekar forskarna mot att det behövs mer studier kring ämnet.

Nu behövs mer forskning för att bättre förstå hur ultraprocessad mat påverkar kroppen. I framtida studier kommer vi att kunna analysera nutidens kostdata i Sveriges befolkning och lära oss mer om sambandet med hjärt-kärlsjukdom, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Ashwagandha – för inre balans i en stressad värld

Annonssamarbete med Swebbtv

publicerad 13 maj 2025

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

3970 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Stress, oro och trötthet är vardag för många. Att leva i ständig beredskap sliter på både kropp och sinne – och det är inte alltid vila räcker. Ashwagandha är ett växtbaserat tillskott som kan hjälpa kroppen att hantera påfrestningar, samtidigt som det stödjer återhämtning och lugn.

Swebbtvs Ashwagandha är förstärkt med vitamin B5, som minskar trötthet och utmattning. Tillsammans bildar de ett naturligt stöd för dig som vill skapa bättre motståndskraft mot vardagsstress.

Ashwagandha + B5 bidrar till:

• Mentalt och fysiskt välbefinnande
• Ökad avslappning
• Minskad trötthet och utmattning

När återhämtning behöver stöd

Det räcker inte alltid att sova åtta timmar – om kroppen är i ett ständigt stresspåslag får den aldrig chansen att koppla av på djupet. Då kan ett tillskott som Ashwagandha hjälpa till att signalera lugn och skapa förutsättningar för verklig återhämtning.

Tips som kan förstärka effekten:

• Begränsa skärmtid och blått ljus på kvällen
• Drick ett glas ljummet vatten direkt efter uppvaknande
• Lägg in korta andningspauser under dagen
• Undvik koffein efter klockan 14

Illustration: Swebbtv

Ett första steg mot balans

Att bygga upp sin inre balans kräver inte att man vänder upp och ner på hela livet. Men det kräver medvetna val: mat som ger stabilt blodsocker, en kvällsrutin som fungerar, tid för rörelse – och ibland, ett tillskott som hjälper kroppen på traven. Ashwagandha är inte en quick fix – det är ett naturligt stöd för dig som vill må bättre, både på kort och lång sikt.

Vill du ge kroppen bättre förutsättningar för lugn och återhämtning?

Beställ kvalitativ Ashwagandha direkt från Swebbtv här.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Surkål kan hjälpa magen

publicerad 10 maj 2025
– av Redaktionen

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

3970 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Surkål kan skydda tarmens slemhinna från inflammation, visar en amerikansk studie. Vid fermentering förändrades kålens näringsinnehåll – bland annat ökar nivåerna av mjölksyra, aminosyror och andra nyttiga ämnen som bildas i nedbrytningen och som kan gynna tarmhälsan.

Fermentering är en naturlig process där mikroorganismer som mjölksyrebakterier och jäst bryter ner socker i maten. Det leder ofta till att sockret omvandlas till mjölksyra eller alkohol. Processen hjälper inte bara till att konservera maten – den bildar också probiotika, alltså levande bakterier som är bra för tarmen.

Fermenterade livsmedel har ätits i tusentals år världen över. När man äter till exempel fermenterade grönsaker blir näringen i maten lättare för kroppen att ta upp, och vissa studier visar att halten av vitaminer faktiskt kan öka. Det finns också studier som tyder på att fermenterad mat kan ha positiva effekter på hälsan, särskilt för matsmältningen och immunförsvaret.

Surkål bättre än rå kål

Forskare vid University of California Davis i USA har testat om näringsämnena i surkål kan bidra till att skydda tarmcellerna från inflammationsrelaterade skador. I studien jämförde man surkål, rå kål och den saltlake som blir över efter jäsningen av kålen.

Försöken gjordes på en konstgjord tarmvägg som utsattes för inflammation genom att man tillsatte så kallade cytokiner – som är kända för att skada tarmväggen. Dessa kan aktiveras i tarmen om man exempelvis äter för mycket ultraprocessad mat samt för mycket socker eller salt.

Fermentering ökar nyttiga ämnen

Resultaten visade att surkål kan skydda tarmens slemhinna från inflammation orsakad av cytokiner. Rå kål och saltlaken hjälpte däremot inte till att skydda tarmen. Det spelade dock ingen roll om surkålen var köpt eller hemmagjord.

Kemiska analyser visar att fermentering förändrar kålens näringsprofil och ökar mängden nyttiga metaboliter som mjölksyra, aminosyror och växtämnen som i sin tur är kopplade till tarmhälsan. Dessa förändringar kan förklara varför fermenterade livsmedel ofta förknippas med fördelar för matsmältningen.

Några av de metaboliter vi hittar i surkålen är samma typ av metaboliter som vi hittar i tarmfloran, vilket ger oss lite mer förtroende för att sambandet vi hittat mellan metaboliterna i surkål och god tarmhälsa är logiskt, säger professor Maria Marco i ett pressmeddelande.

Forskarna har hittat hundratals olika metaboliter som bildas under fermenteringen och att de nu arbetar med att fastställa vilka som spelar störst roll för att stödja tarmhälsan på lång sikt. Nästa steg i forskningen är att genomföra studier på människor för att se om de tarmskyddande metaboliterna som finns i surkål kan ha samma positiva effekter när de ingår i den dagliga kosten, som visades i laboratoriet.

Lite surkål kan göra stor skillnad, säger hon. Vi bör fundera på att inkludera dessa fermenterade livsmedel i vår vanliga kost och inte bara som tillbehör till vår korv.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.