Moderaterna: Förskolor ska vara fria från WiFi

publicerad 23 mars 2016
Experter menar att bland annat surfplattor kan vara farligt för barnen

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Moderaterna i blekingska Olofström vill se en strålningsfri förskola. För att skydda barnen från strålningen vill man ta bort smartphones och surfplattor från verksamheten.

Det är i en motion, som är undertecknad av Britta Lindgren, som Moderaterna kräver att smartphones och surfplattor inte används i kommunens förskolor.

”Med jämna mellanrum får vi rapporter kring strålning och vilka risker det innebär för oss människor. Det är strålning som vi mer eller mindre dagligen ofrivilligt utsätts för. Risken för allvarlig sjukdom som t.ex. hjärntumör, misstänks ha sin bakgrund i den nya tekniken såsom wi-fi, surfplattor, trådlösa telefoner och smartphones. Yngre barn är speciellt utsatta”, står det i motionen.

Kraven som Moderaterna ställer är att kommunens förskolor ska vara fria från wifi, att surfplattor och smartphones inte används i verksamheten och att privata smartphones inte bör vara påslagna under arbetstid.

Sedan tidigare har experter velat se strålningsfria förskolor där smartphones och surfplattor inte används. Enligt experterna visar forskningen samband mellan exponering för strålning från trådlös teknik och bland annat cancer, neurologiska sjukdomar, hormonell påverkan och symptom på elöverkänslighet.

 

Lyssna även på Nya Dagbladets radioreportage:
Mobilstrålningen – ”vår tids största hälsoskandal”

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!