Matchecken – håll koll på E-ämnen och socker

publicerad 26 april 2022
- av Sofie Persson
Författaren Ann Fernholm.

I författaren och vetenskapsjournalisten Ann Fernholms app Matchecken kan konsumenter på ett enkelt sätt filtrera bort de E-ämnen och tillsatser man vill undvika att äta.

I höstas släpptes appen Sockerchecken av författaren och doktorn i molekylär bioteknik Ann Fernholm. Appen kan avslöja innehåll av socker i varor genom att enkelt skanna dem med mobilen.

När Fernholm skrev ett kapitel om E-ämnen i sin nya bok insåg hon hur mycket tillsatser hon och hennes barn fått i sig genom åren. Hon började då försöka lära sig alla dessa nummer för att kunna undvika att köpa vissa av dem.

E-ämnen finns det gott om i alla slags produkter, däremot är inte alla hälsovådliga. Fernholm insåg snabbt att det är nästintill omöjligt att komma ihåg vilka tillsatser man kan tänka sig att äta och vilka man bör undvika.

För vem minns att E 100 är kurkumin, en naturlig antioxidant som finns i gurkmeja, medan E 123 är det onaturliga färgämnet Amarant?” skriver hon i sin blogg.

Därför har man nu uppdaterat Sockerchecken och döpt om den till Matchecken. Nu kan konsumenter på ett enkelt sätt skanna sina varor och se vad de innehåller. I appen kan man se hur mycket socker varor innehåller och även antalet kolhydrater. Sedan kan man lägga till olika filter för E-ämnen som: citronsyra, fosfater, nitriter, onaturliga ämnen, osäkra e-nummer, smakförstärkare och sötningsmedel. I appen finns även förklaringar till de olika filtren. Appen kommer att uppdateras kontinuerligt med aktuell information.

Det går att skanna 15 produkter gratis, därefter kostar appen ungefär ”som en kopp kaffe” varje månad.

Fernholm själv skriver att hon kommer att använda filtren för sötningsmedel, onaturliga ämnen och osäkra E-nummer när hon handlar.

Om Ann Fernholm

Foto: Ann Fernholm/Facebook

Hon är en vetenskapsjournalist, fil. dr i molekylär bioteknik och är en av grundarna av forskningsfonden Kostfonden. Hon har blivit uppmärksammad för att använda sina kunskaper för att granska kostvetenskapen.

Hon har skrivit böckerna Ett sötare blod, Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar, Smakäventyret, Den stora boken om barn och mat samt Fejkmaten.

Källa: annfernholm.se, Bokus

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!