Magnetiska tänder i kampen mot den globala fetman

publicerad 14 juli 2021
- av Sofie Persson
Magneter placeras i över och underkäke.

Det senaste i kampen mot den globala fetman är magneter som sätts in i tänderna som i sin tur gör att man inte kan öppna munnen helt och därför heller inte äta lika mycket. Dock har den nya apparaten fått mycket kritik på nätet.

Den sjukliga fetman ökar i världen och många forskare kallar det för en ”världsomspännande epidemi” eftersom att nästan var tredje människa är fet. Varje år dör miljontals av sjuklig fetma, detta enligt Diabetesportalen.

Forskare i Nya Zeeland och Storbritannien har tagit fram en ny apparat som är tänkt att användas i kampen mot den globala sjukliga fetman. Det skriver Sky News. Det är magneter som sätts in i en persons över och underkäke som gör att man bara kan öppna munnen cirka 2 mm. Sedan är tanken att personen endast ska få sig en kalorireducerad, vätskebaserad kost och på så vis gå ner i vikt.


Annonser:


Apparaten kallas för DentaSlim Diet Control och sätts dit av en tandläkare. Den har testats på sju överviktiga kvinnor som var friska under två veckor. Kvinnorna fick under den tiden endast äta en lågkaloridiet i vätskeform. Kvinnorna gick i snitt ner 6,36 kg, vilket motsvarade ungefär 5,1 procent av deras vikt.

Trots de goda viktresultaten rapporterade deltagarna att de kände obehag, svårigheter att tala samt kände sig mer spända. De beskrev också att ”livet kändes mindre meningsfullt”.

En deltagare medgav att hon fuskat genom att dricka läsk och andra högkaloridrycker.

Forskarna som ligger bakom apparaten menar dock att det kan ta lite tid att vänja sig och att den största barriären människor ofta har är att skapa nya vanor. De antyder därför att deras apparat kan hjälpa människor som har svårt för det. Den beskrivs också som ”icke inkräktande, upphävbar, ekonomisk och ett bra alternativ till operationer”.

DentaSlim Diet Control har dock fått en hel del kritik på nätet och den kallas för omänsklig och motsvarar medeltida tortyrredskap. Andra ställer också frågor som: ”Vad händer om personen behöver kräkas?” och ”Vad händer om personen snabbt behöver intuberas?”

Däremot står forskarna på sig och menar att apparaten kan hjälpa många som behöver gå ner i vikt.

I Sverige är ungefär 14 procent av befolkningen fet, enligt Diabetesportalen. Högst upp i världen ligger Egypten där mer än var tredje person räknas som fet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.