Magnesium – en av kroppens viktigaste mineraler

publicerad 22 maj 2022
- av Sofie Persson
Basilika och koriander - två örter rika på magnesium.

Många forskare är överens om att de låga halterna av magnesium i dagens mat är en utav de stora bovarna bakom både fysisk och psykisk ohälsa. Även om du äter en varierad kost är det inte säkert att du får i dig de mängder som behövs för att din kropp ska fungera optimalt.

Mineralämnet magnesium finns överallt – i jorden, havet, växter, djur och människor. Människokroppens magnesium finns främst i skelettet men även i muskler, mjuka vävnader och vätskor. Faktum är att varje cell i din kropp innehåller magnesium och behöver således detta viktiga mineralämne för att alls fungera. Magnesium har en roll att spela i mer än 600 olika kemiska reaktioner i kroppen, bland annat vid –

  • omvandlingen av mat till energi,
  • skapandet av nya proteiner,
  • regleringen av signalsubstanser i hjärnan och nervsystemet,
  • skapande och reparation av DNA och RNA,
  • musklernas sammandragning och avslappning.

Omfattande forskning som gjorts i USA och Europa pekar dessvärre på att ungefär hälften av amerikanerna och européerna får i sig mindre än den rekommenderade dagliga dosen av detta livsviktiga mineralämne. Brist på magnesium utmynnar i bland annat trötthet, sömnsvårigheter, ångest, stress, högt blodtryck, muskelkramp och darrningar.

Väsentligt för både fysisk aktivitet och psykiskt välmående

Goda nivåer av magnesium i kroppen är viktigt vid fysisk aktivitet. Magnesium hjälper nämligen till med att förflytta blodsockret in i dina muskler och göra sig av med laktat som kan byggas upp i kroppen under fysisk aktivitet och träning.  Detta leder i sin tur till att man känner sig överansträngd och trött.

Magnesium spelar även en avgörande roll när det kommer till hjärnans funktioner, sinnesstämning och psykiskt mående.  Forskare har sett tydliga kopplingar mellan låga nivåer av magnesium och ångest, depression och stressrelaterade sjukdomar. Vissa experter misstänker att det låga magnesiuminnehållet i dagens processade mat kan vara en bidragande faktor till den ökade utbredningen av psykisk ohälsa runt om i världen. Studier utförda med individer som drabbats av depression har visat att ett dagligt intag av 450 mg magnesium (som kosttillskott) gav en lika effektiv påverkan på deras sinnesstämning som ett antidepressivt läkemedel.

Goda effekter för diabetes, högt blodtryck och kronisk inflammation

Magnesium är extra viktigt för personer med typ 2-diabetes. Forskning visar att nästan hälften av de som lider av typ 2-diabetes har låga nivåer av magnesium i blodet. Dessutom finns det studier som indikerar att personer med lågt magnesiumintag löper större risk att utveckla diabetes medan de med högt magnesiumintag nästintill halverar risken att drabbas av sjukdomen.

Magnesium hjälper även till att sänka blodtrycket och har antiinflammatoriska fördelar. När kroppen har brist på magnesium ökar risken för inflammation vilket i sin tur är den största orsaken till bland annat försämrat immunförsvar, mag-, tarm-, hjärt- och kärlsjukdomar, fetma, reumatism, benskörhet, psoriasis, och autoimmuna och kroniska sjukdomar.

Studier tyder på att magnesium inte bara kan förebygga utan även behandla migrän minst lika effektivt som läkemedel, oavsett om det inmundigas i form av kosttillskott eller livsmedel.

Livsmedel och kosttillskott

Jordbruk som industrialiserats, bekämpningsmedel och konstgödsel som lakar ur näringsinnehållet i jorden och det som växer i den, kombinerat med processad mat/halvfabrikat, resulterar i näringsfattig föda och följaktligen ett underskott på vitaminer och mineraler i våra kroppar. Att istället välja ekologiskt odlade råvaror, naturliga livsmedel och kosttillskott av god kvalitet gör att din kropp lättare tar upp de vitaminer och mineraler du behöver för att må bra.

Livsmedel som innehåller magnesium och som enkelt kan ingå i din dagliga kost är bland annat avokado, banan, broccoli, spenat, pumpa-, solros- och linfrön, kakao, svarta bönor, quinoa, mandlar, cashewnötter, fullkorn, äggula, fiskolja, makrill, hälleflundra och lax. Ett varierat intag av baljväxter, fullkornsprodukter, gröna bladgrönsaker och animaliska livsmedel upprätthåller således goda nivåer av magnesium i din kropp. Om inte din kosthållning lever upp till dessa riktlinjer bör kosttillskott av god kvalitet och med så naturliga ingredienser som möjligt adderas till det dagliga näringsintaget.

Magnesium är säkert att använda och svårt att överdosera. Det rekommenderade dagliga intaget av magnesium är enligt Livsmedelsverket 280 mg för kvinnor och 350 mg för män, medan det i USA förespråkas 320 mg per dag för kvinnor och 420 mg per dag för män. Det finns även forskning som talar för att det optimala intaget per dag borde ligga mellan 500 – 700 mg. Om du är osäker på huruvida ditt magnesiumintag är i sin ordning så kan du boka tid hos en hälsoterapeut för att undersöka mineralvärdena i din kropp.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!