Hälsa

Lantligt liv stärker immunförsvaret

Om du vill stärka ditt immunförsvar är det en bra idé att flytta till landet. Studier visar att ett liv nära bondgårdar eller natur är stärkande bland annat mot allergier och inflammatoriska sjukdomar.

Land uppmärksammar exempelvis att det är mindre risk att du har allergier om du är uppvuxen på en bondgård. Det är väldigt sällsynt bland lantbrukare och deras barn och är något som forskare känt till i över 20 år.
Skyddet från allergi går samtidigt ännu längre. Enligt en nederländsk studie har det visat sig att det kan räcka att bo nära en bondgård för att slippa allergier – närmare bestämt inom 327 meter ifrån bondgården.

Det är viktigt att uppmärksamma de negativa effekterna av vår västerländska livsstil och fixering vid renlighet. Gårdar må ses som skitiga och illaluktande men troligen gör de faktiskt vårt immunförsvar en tjänst, säger Grethe Elholm, vid Aarhus universitet till sajten Dairy Herd.

Det är dock inte bara bondgårdar som har bra effekt utan även naturen i sig, visar en studie gjord vid Karolinska institutet och Helsingfors universitetet. Där studerades barn som bor nära naturen på landsbygden i Karelen.

De på landsbygden hade en mycket rikare sammansättning av bakterier på huden jämfört med de som bodde i städerna. De hade också ett immunförsvar som var mycket effektivare på att producera antiinflammatoriska ämnen, säger Nanna Fyhrquist, forskare i systemtoxikologi och en av författarna bakom rapporten, till TT.

Slutsatsen från studien är tydlig – ju mindre natur desto mer allergi. Inflammatoriska sjukdomar och allergier ökar när kontakten med naturen minskar. Detta beror på vår livsstil i städer där vi har mindre kontakt med naturen, och när kontakten med naturen går förlorad verkar även nyttiga bakterier gå förlorade. Detta i sin tur tros leda till ett sämre immunförsvar.

 


Sofie Persson
sofie.persson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!