För den som är allergisk mot vissa livsmedel bör man överväga att välja ekologiskt. En ny studie visar att spår av antibiotika i bekämpningsmedel kan leda till födoämnesallergi.
För stora mängder bekämpningsmedel i exempelvis frukter och grönsaker har visats sig kunna vara skadligt för människor.
En artikel publicerad i septembernumret av tidskriften Annals of Allergy, Asthma and Immunology tar upp fallet med en 10-årig flicka i Kanada. Flickan fick en allvarlig allergisk reaktion när hon åt blåbärspaj och var nära att dö.
– Så vitt vi vet är detta den första rapporten som länkar en allergisk reaktion mot frukt som behandlats med antibiotika bekämpningsmedel. Vissa europeiska länder har förbjudit antibiotika inom livsmedel, men i USA och Kanada är det fortfarande tillåtet, säger Anne des Roches, allergist vid CHU Sainte-Justine i Québeq.
Enligt Livsmedelsverket bör man välja ekologiskt odlade livsmedel om man vill värna om miljön och de som arbetar på frukt- och grönsaksodlingar.