Koppling mellan antibiotika och allergier

publicerad 21 september 2014

För den som är allergisk mot vissa livsmedel bör man överväga att välja ekologiskt. En ny studie visar att spår av antibiotika i bekämpningsmedel kan leda till födoämnesallergi.

För stora mängder bekämpningsmedel i exempelvis frukter och grönsaker har visats sig kunna vara skadligt för människor.

En artikel publicerad i septembernumret av tidskriften Annals of Allergy, Asthma and Immunology tar upp fallet med en 10-årig flicka i Kanada. Flickan fick en allvarlig allergisk reaktion när hon åt blåbärspaj och var nära att dö.


Annonser:


– Så vitt vi vet är detta den första rapporten som länkar en allergisk reaktion mot frukt som behandlats med antibiotika bekämpningsmedel. Vissa europeiska länder har förbjudit antibiotika inom livsmedel, men i USA och Kanada är det fortfarande tillåtet, säger Anne des Roches, allergist vid CHU Sainte-Justine i Québeq.

Enligt Livsmedelsverket bör man välja ekologiskt odlade livsmedel om man vill värna om miljön och de som arbetar på frukt- och grönsaksodlingar.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.