Karolinska slutar med ”könsbyten” på barn

publicerad 7 maj 2021
- av Isac Boman

Efter hård kritik och rapporter om allvarliga hälsorisker väljer nu Karolinska sjukhuset i Stockholm att stoppa alla hormonbehandlingar för “könsbyte” på minderåriga patienter.

Karolinska var först i landet med att tillhandahålla så kallade ”könsidentitetsutredningar” för minderåriga. Under de senaste 21 åren har över 700 barn och ungdomar utretts för så kallad könsdysfori – och många av de som fått diagnosen har också blivit behandlade med särskilda pubertetsblockerande och könskonträra hormoner.

Uppdrag Granskning kunde dock redan 2019 visa att hormonbehandlingarna är mycket ovetenskapliga och att de medföljande riskerna är stora. Barn som utsätts för dessa riskerar att allvarligt skada sin hälsa och kropp permanent, men trots detta hävdade läkaren Per-Anders Rydelius att behandlingen ”inte är experimentell” och ”följer en utredningsmodell som har prövats”.

Nu har man dock kommit till andra slutsatser och Karolinska varnar istället öppet för att hormonbehandlingarna kan leda till allt från benskörhet och infertilitet till cancer och trombosjukdom, rapporterar statliga SVT. Man erkänner också att det finns mycket få bevis som tyder på att behandlingen ger patienterna önskad effekt och att hälsoaspekterna är högst oklara.

Uppdrag Granskning valde också att uppmärksamma hur flera unga senare ångrat sina ”könsbyten” och varit mycket kritiska till de vårdinstanser som från början lät dem genomgå vad som i nyspråk benämns som “könskorrigeringar”.

– Vården vet inte vad dom håller på med. Dom har ingen vetenskap bakom detta. Dom prövar på en ung generation som har hela livet framför sig. Jag känner inte till något annat område inom medicinen där man prövar en behandling på det här viset, berättade “Mika” i programmet, som själv genomgått hormonbehandling.

Karolinskas nya riktlinjer som trädde i kraft vid månadsskiftet innebär att inga minderåriga kommer att få genomgå hormonbehandlingar – om det inte handlar om kliniska studier. För de barn och ungdomar som redan påbörjat hormonbehandling ska varje fall bedömas individuellt för att se om den bör avslutas eller inte.

Behandlingarna som inte längre erbjuds går bland annat ut på att hindra kroppen från att producera könshormoner eller att få patientens kropp att utvecklas mer ”manligt” inklusive muskler, skelett och tar sig uttryck exempelvis i skäggväxt och att rösten blir mörkare. De förändringar som hormonbehandlingarna åstadkommer går heller inte att återställa.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!