Italiensk domstol beordrar regeringen att informera om mobilens hälsorisker

publicerad 8 februari 2019

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En domstol i Rom beslutade i november 2018 att regeringen måste informera allmänheten om hälsorisker med mobilanvändning och användning av sladdlös DECT-telefon. Beslutet har inte överklagats av den italienska regeringen, utan välkomnats och därför nu vunnit laga kraft.

I ett gemensamt pressmeddelande från tre italienska ministrar (hälsoministern, miljöministern och utbildnings- och forskningsministern) medger regeringen att det finns ett behov av att informera allmänheten om säker användning av mobiltelefoner. Informationskampanjen måste inledas senast den 16 juli 2019.

Beslutet är ett resultat av ett krav från miljöorganisationen APPLE (Föreningen för skydd och kamp mot elektrosmog/Associazione Per la Prevenzione e la Lotta all’ Elettrosmog) som hade vänt sig till domstolen med en begäran om att allmänheten måste informeras.

Domstolen konstaterade att den information som mobiltelefontillverkarna själva tillhandahåller är otillräcklig. Informationskampanjen ska informera allmänheten om rätt sätt att använda mobilen samt att mobilens strålning kan orsaka allvarliga hälsoskador, enligt tidningen La Republicca.

”Revolutionerande beslut”

En av de advokater som representerade APPLE, Stefano Bertoni, säger till La Republicca att hundratals forskare kräver att gränsvärdena för elektromagnetisk strålning sänks eftersom hälsoriskerna är bevisade:

– Det finns hälsorisker och folket måste informeras om dessa. Aldrig tidigare har en domstol beordrat ministrar att informera allmänheten om ett liknande ämne. Detta är ett revolutionerande domstolsbeslut.

Stefano Bertoni känner till hälsoriskerna eftersom han tidigare försvarat och vunnit ett ärende i domstol 2017. Ärendet gällde en telekomanställd man som fick hjärntumör på grund av intensiv mobilanvändning i arbetet. Domstolen konstaterade att det fanns ett samband mellan användning av mobiltelefon och mannens hjärntumör samt att överdriven användning orsakat tumören.

I oktober 2012 beslutade högsta domstolen i Italien likaledes att en annan man som drabbats av ansiktstumör fått tumören på grund av stor användning av mobiltelefon under 12 år.

Svensk forskare: “ett steg framåt för folkhälsan”

Lennart Hardell, cancerläkare och forskare, vars upprepade vetenskapliga resultat om att mobilen ökar risken för hjärntumör ignorerats av svenska myndigheter men däremot låg till grund för besluten i de italienska domstolarna eftersom de ansågs mest tillförlitliga, säger :

– Det italienska domslutet är ett bakslag för telekomindustrin men ett steg framåt för folkhälsan. Svenska myndigheter och media informerar inte om risker med den trådlösa tekniken. Kunskapen om hälsorisker finns redan men allmänheten är ovetande. Nu är det upp till befolkningen att kräva att alla blir upplysta om risker, inte minst när det gäller 5G tekniken som införs. Personligen skulle jag önska att det gick med prövning i domstol även i Sverige.

 

Källa: Strålskyddsstiftelsen

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!