Ingen möjlighet för svenskar att välja vaccin

publicerad 25 januari 2021
- av Markus Andersson
"Slumpen" avgör vilket vaccin du får.

”Slumpen” avgör vilket vaccin du får, konstaterar statsepidemiolog Anders Tegnell och förtydligar att det inte kommer finnas några som helst möjligheter för svenskarna att själva välja vilket vaccin de vill injiceras med.

– Det är slump helt och hållet i dag. Det som råkar finnas tillgängligt när du kommer. Än så länge finns det inga dokumenterade skillnader mellan de här vaccinen som gör det rimligt att ha ett visst vaccin för någon. Dessutom blir det omöjligt rent logistikmässigt. Vi vill vaccinera så många som möjligt, så fort som möjligt, och då kan man inte ha alla vaccin tillgängliga överallt jämt, säger Anders Tegnell till Bonniertidningen Expressen.

Idag handlar det om två olika och kontroversiella vaccin som finns tillgängliga – Pfizers och Modernas. Båda vaccinen är så kallade mRNA-vaccin, en nyutvecklad vaccinteknik som kritiker menar är allt för otestad och riskerar att leda till allvarliga vaccinskador och biverkningar.


Annonser:


Nu står det alltså klart att svenskarna själva inte ens får välja på vilket av vaccinen de ska injiceras med utan att detta avgörs helt av vårdgivaren. Detta trots att vaccinen är tillverkade på olika sätt och har olika dokumenterade biverkningar.

– Nej, åtminstone inte under det här första halvåret. Nu måste det gå så snabbt och effektivt som möjligt, säger socialminister Lena Hallengren (S) till TT.

Den nationella vaccinsamordnaren Richard Bergström hoppas att massvaccinationerna kan fortgå utan större problem och hoppas att 300 000 doser kommer att kunna levereras varje vecka redan i mars och 500 000 vaccindoser per vecka i april.

– Just nu har vi bara två vaccin, men om allt går som det ska kommer vi snart att få ännu ett och senare i vår ytterligare två. Vi har helgarderat oss och totalt har vi skrivit kontrakt på sex olika vacciner, säger han.

Exakt hur de sex olika vaccinen kommer skilja sig åt vad gäller effektivitet, vaccinskador och biverkningar är i skrivande stund oklart.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.