Här blir det nya rökförbud den 1 juli

publicerad 19 maj 2019
- av Sofie Persson

I sommar kommer det nya rökförbud, skriver Land.se. Den 1 juli börjar den nya tobakslagen att gälla och den gäller inte bara för tobaksrökning. Den innefattar även elektroniska cigaretter och vattenpipa.

Som de flesta vet är tobaksrökning en av de största hälsofarorna i vårt samhälle. Enligt Hjärt-Lungfonden har vi minst 10 000 dödsfall, 100 000 som insjuknar i rökrelaterade sjukdomar samt 31,5 miljarder i samhällskostnader per år. Det var senast 2005 som vi fick en ny tobakslag, då det bland annat blev rökförbud på restauranger.

Nu är det dags att skräpa den ytterligare. Förutom att det blir nya rökförbud blir det också krav på att ha tillstånd att få sälja tobak. Detta för att tillsynen kring åldersgränsen ska förbättras. Hjärt-Lungfonden, som bedrev den nya tobakslagen, hade också som förslag att förbjuda reklam för tobaksprodukter där tobak säljs. Detta sa riksdagen nej till.

Här blir det rökförbud

Kring kollektivtrafiken. Förbud att röka på områden i anslutning till färdmedel utomhus, t.ex. perronger, taxizoner och busshållplatser. Även andra områden som är avsedda för resenärer, t.ex. biljettområden och gångbanor i anslutning till spårområden.

På uteserveringar. Ingen rökning på uteserveringar på restauranger och caféer.

Kring idrottsanläggningar. Förbud att röka på platser utomhus som är avsedda för idrott. Detta gäller även om anläggningen används för andra aktiviteter, exempelvis konserter eller mässor.

På lekplatser. Förbjudet att röka på alla lekplatser.

Vid allmänna entréer. Förbjudet att röka vid entréer till lokaler där det är rökförbud, exempelvis restauranger, järnvägsstationer, och hälso- och sjukvårdslokaler.

Rökförbud på stränder i tre kommuner. Lokala rökförbud gäller på stränder i Varbergs, Karlshamns och Olofströms kommuner.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.