Giftiga kemikalier funna i barnkläder

publicerad 14 januari 2014

Miljöorganisationen Greepeace slår larm om de farliga och giftiga kemikalierna som finns i barnkläder. I 76 av 82 produkter som Greenpeace testade hittades minst en farlig kemikalie.

Flera av de ämnen som hittades på kläderna är kända för att ha hormonstörande egenskaper och för att påverka såväl fortplantning som immunförsvaret.

”Greenpeace köpte in 82 olika produkter – barnkläder och skor – från 12 klädmärken. Inköpen gjordes i 25 olika länder/regioner världen över, däribland inhandlades fyra plagg i Sverige från Adidas, Burberry, H&M och Nike”, skriver miljöorganisationen i ett pressmeddelande.
Produkterna skickades till Greenpeace Research Laboratories vid University of Exeter…


Om hormonstörande ämnen:

Människan hormonsystem styrs av de endokrina organen som producerar över 50 olika hormoner. De viktigaste är hypofysen, sköldkörteln, bisköldkörtlarna, binjurarna samt könskörtlarna (äggstockar/testiklar). De är avgörande för till exempel ämnesomsättning, fortplantning, immunförsvar och blodtryck.

Hormonstörande ämnen är liknar hormoner och kan därför påverka det hormonella systemet på ett negativt sätt. Det finns många hormonstörande ämnen, varav några av de mest kända är PCB, ftalater, och metaller. Dessa kan finnas i bekämpningsmedel, parfymer, plaster, flamskyddsmedel och impregnering.

 


Liknande artiklar: