Hormonstörande kemikalier kopplas till folksjukdomar

Kopplingen mellan hormonstörande kemikalier och flera folksjukdomar som diabetes, fetma och cancer är betydligt starkare än man tidigare trott. Detta visar en ny rapport från FN och Världshälsoorganisation (WHO) som presenterades i Nairobi den 19:e februari i år. Rapporten, som är en sammanställning av tio års världsledande forskning, visar att riskerna som kemikalierna innebär för både människa och miljö är underskattade.

publicerad 5 mars 2013

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


2739 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I rapporten visar forskarna på störningar som ökar och kan kopplas till hormonstörande ämnen:

• Cancer – bröstcancer, endometrios, prostatacancer, testikelcancer och sköldkörtelcancer ökar
• Fetma/diabetes – har ökat över hela världen de senaste 40 åren, typ 2-diabetes har mer än fördubblats sedan 1980
• Dålig spermakvalitet och genitala missbildningar hos unga pojkar ökar eller är för vanliga
• Födsloeffekter – låg födelsevikt och avbrutna graviditeter – ökar i många länder
• Bröstutveckling – unga flickor får bröst tidigare, vilket kan leda till bröstcancer
• Sköldkörtelproblem – hos barn ökar de i vissa länder och kan orsaka beteendestörningar

Endokrina sjukdomar ökar i dag i en sådan takt att genetiska anlag inte kan vara den enda förklaringen.

– Givetvis spelar vår livsstil, som dåliga kostvanor och för mycket stillasittande, en stor roll i utvecklingen av våra folksjukdomar. Men de hormonstörande ämnena är också en bidragande faktor, menar Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stockholms Universitet, som har lett arbetet med rapporten.

I studien konstateras att vi idag har mer än 800 kända kemikalier som misstänks kunna påverka hormonsystemet. De flesta är dock ännu inte studerade. Människor utsätts dagligen för dessa hormonstörande ämnen genom till exempel mat, vatten, frukt och grönsaker, kläder, elektronik, möbler, luft och kosmetika. Barn är extra känsliga för denna exponering då de har en mindre kroppsyta och ofta stoppar fingrarna i munnen eller suger på leksaker och annat.

– Som individ kan det vara bra att städa och våttorka för att minska risken att få i sig kemikalier, men de viktigaste förändringarna, som till exempel förbud mot vissa ämnen, måste ske på politisk nivå, säger Åke Bergman.

– Den viktigaste globala utmaningen är att hitta sätt att minimera exponeringen för de kemikalier som kan ge störningar på hormonsystem och leda till negativa hälsoeffekter. Detta är ett miljöhot av minst samma dignitet som människans påverkan på klimatet.

Rapporten
endocrine-disrupting-chemicals Rapporten heter “State of the Science of Endocrine Disrupting Chemicals – 2012”  och innefattar även en summering som primärt riktar sig till beslutsfattare där nyckelområden identifieras liksom förslag på frågor som bör beaktas gällande hormonstörande kemikalier.

Rapporten och sammanfattningen finns att ladda ner på www.who.int/ceh/publications/endocrine/en/index.html

Om hormonstörande ämnen:

Människan hormonsystem styrs av de endokrina organen som producerar över 50 olika hormoner. De viktigaste är hypofysen, sköldkörteln, bisköldkörtlarna, binjurarna samt könskörtlarna (äggstockar/testiklar). De är avgörande för till exempel ämnesomsättning, fortplantning, immunförsvar och blodtryck.

Hormonstörande ämnen är liknar hormoner och kan därför påverka det hormonella systemet på ett negativt sätt. Det finns många hormonstörande ämnen, varav några av de mest kända är PCB, ftalater, och metaller. Dessa kan finnas i bekämpningsmedel, parfymer, plaster, flamskyddsmedel och impregnering.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!