MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 15 september 2025

måndag 15 september 2025

Forskare varnar: Vaccin med biverkningar kan släppas igenom

publicerad 24 juni 2020
– av Isac Boman
Vaccin med biverkningar kan släppas igenom.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

156 740 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Många företag tävlar om vem som snabbast kan utveckla ett fungerande coronavaccin och forskare varnar nu för att vaccin kan släppas igenom trots att det finns stora risker för allvarliga biverkningar.

Redan nu testar Kina, USA och Storbritannien olika läkemedel på tusentals försökspersoner i en förhoppning att ta fram ett fungerande vaccin mot covid-19, i flera fall har testerna på människor pågått i månader med blandade resultat.

– Kinesiska Sinovac kan segla upp som det mest intressanta projektet nu. De använder avdödade virus och har kommit långt i sina tester, förklarar Matti Sällberg, vaccinforskare på Karolinska institutet till SVT.

Sinovac-vaccinet innehåller avdödade virus och har precis som Astrazenecas ”AZD1222” tidigare testats på apor och där kunnat skapa neutraliserande antikroppar som slår ut coronaviruset.

– Men med Astrazenecas vaccin fick aporna fortfarande infektionen, fast utan att de drabbades av symptom, tillägger Matti Sällberg.

Viruset fanns alltså kvar hos aporna, men de blev till synes inte sjuka. Enligt Sällberg skulle ändå den typen av vaccin kunna erbjuda ett ”visst skydd” för de som vaccineras, men han påpekar också att det är mycket svårt att hitta en lagom dos där patienten får ett skydd utan att drabbas av allvarliga biverkningar.

Med en högre dos får man fler antikroppar, men riskerna för biverkningar ökar också markant. Forskaren menar att myndigheterna förmodligen ändå kommer att acceptera vaccin med allvarliga biverkningar för personer i riskgrupper eftersom risken anses motiverad, något som inte gäller för yngre patienter, tror han.

– Upp till 60 års ålder är det redan nu en så liten risk att man får en allvarlig infektion av coronaviruset, och då blir det svårt att motivera ett vaccin med risk för allvarliga biverkningar.

Det är oklart hur effektiva och hur farliga de första vaccinen kommer att vara. Astrazeneca har redan annonserat att man kan ha ett färdigt vaccin redan under tidig höst och har tecknat kontrakt med flera europeiska länder där man lovar att ta fram minst 400 miljoner doser. Sällström är dock skeptisk till hur bra vaccinet kommer att fungera.

– Det man gör avkall på i så fall, om man ska ha det klart så snart, är bevis på att vaccinet verkligen ger ett riktigt bra skydd. Det blir såklart en cost-benifit-avvägning om man tycker att det är tillräckligt bra för att i alla fall ge ett visst skydd inför en andra våg, säger han.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Broccoli kan skydda mot tjocktarmscancer

publicerad Igår 13:57
– av Redaktionen
Mums på tallriken och mums för hälsan.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

156 740 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Personer som äter mer broccoli och blomkål har mindre risk för tjocktarmscancer, visar en kinesisk studie. Måttliga mängder räcker dock för att få den skyddande effekten.

Tjocktarmscancer är den tredje vanligaste cancerformen i världen och är även den näst vanligaste orsaken till cancerrelaterade dödsfall.

I Sverige har tjock- och ändtarmscancer ökat bland unga de senaste trettio åren, samt att dödligheten i cancerformen ökat hos patienter i alla åldersgrupper i upp till tio år efter cancerdiagnosen.

I studien, som publicerats i BMC Gastroenterology, analyserade forskare data från 17 tidigare studier, med totalt 639 539 deltagare, varav 97 595 fall av tjocktarmscancer.

Syftet var att undersöka om ett högre intag av grönsaker motsvarade en större riskminskning för cancerformen och, i så fall, de specifika mängder vid vilka denna effekt blev signifikant.

Resultaten visade att de som åt mer korsblommiga grönsaker, såsom broccoli, kål, blomkål eller brysselkål, hade 20 procent lägre risk för tjocktarmscancer jämfört med dem som åt mindre.

Foto: Polina Tankilevitch/Pexels

Glykozinolater

Dessa grönsaker innehåller många nyttiga ämnen som vitaminer, fibrer och antioxidanter. Men det som gör dem extra speciella är ämnen som heter glukozinolater. När man tuggar dessa grönsaker bryts glukozinolater ner till andra ämnen som kallas isotiosyanater – särskilt ett som heter sulforafan.

Det är dessa ämnen som ger grönsakerna deras starka, ibland lite beska smak och lukt. Det är också dessa ämnen som anses vara cancerförebyggande.

Forskarna konstaterade att den största riskminskningen observerades mellan 20 och 40 gram, men ingen betydande förbättring sågs över 40 gram per dag.

Studien är gjord på Second Clinical Medical School of Inner Mongolia University for the Nationalities i Yakeshi, Kina.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Studie: Fler hälsoproblem vid högre strålningsnivåer

publicerad 12 september 2025
– av Redaktionen
De vanligaste symptomen var trötthet, huvudvärk, ökad irritabilitet, sömnproblem och ångest.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

156 740 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Personer som exponerats för högre nivåer av mikrovågsstrålning rapporterar fler hälsosymptom, visar en ny indisk studie. Sambandet var särskilt tydligt för trötthet, huvudvärk och sömnproblem.

Studien, som publicerades i Electromagnetic Biology and Medicine, undersökte 183 personer mellan 18 och 80 år som bott i samma hem i minst ett år i staden Shillong i nordöstra Indien. Forskare från Mizoram University i Indien mätte mikrovågsstrålningen i varje bostad och delade sedan in deltagarna i tre grupper baserat på de uppmätta värdena.

Den första gruppen hade de lägsta nivåerna (0–3000 μW/m²) och omfattade 43 deltagare. Den andra gruppen hade medelnivåer (3000–5000 μW/m²) med 49 deltagare, medan den tredje och största gruppen hade de högsta nivåerna (5000–8000 μW/m²) med 91 deltagare.

Alla deltagare besvarade ett frågeformulär om över 20 olika symptom.

Resultaten visade att personer i den högsta exponeringsgruppen rapporterade markant fler hälsoproblem än övriga grupper. Även medelgruppen rapporterade fler symptom än den lägsta gruppen. Forskarna upptäckte också att personer under 40 år rapporterade fler inflammationsrelaterade symptom.

Tydligare symptom bland flitiga mobilanvändare

De vanligaste symptomen i den mest exponerade gruppen var trötthet, huvudvärk, ökad irritabilitet, sömnproblem och ångest. Symptomen var även tydligare bland personer som använde mobiltelefon mer än fem timmar per dag eller bodde inom 50 meter från en basstation.

För att sätta resultaten i perspektiv: det svenska referensvärdet från Strålsäkerhetsmyndigheten är 10 miljoner μW/m², vilket innebär att samtliga nivåer i studien låg minst 1 250 gånger under detta värde.

Forskarna konstaterade att exponeringsnivån var den enda faktorn som påverkade antalet symptom för alla fyra undersökta hälsokategorierna. Studien bekräftar tidigare forskning som kopplat hälsoeffekter till strålning från mobilbasstationer. Enligt Strålskyddsstiftelsen är särskilt trötthet, huvudvärk och sömnproblem vanliga symptom bland personer som bor nära 5G-master.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Studie: Ultraprocessad mat slår mot mäns reproduktionsförmåga

publicerad 11 september 2025
– av Redaktionen
På endast tre veckor försämrades hälsan markant hos unga danska män, visar en ny studie.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

156 740 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Bara tre veckor med ultraprocessad mat räcker för att försämra unga mäns spermiekvalitet och testosteronvärden, visar en ny studie från Köpenhamns universitet. Männen gick även upp i vikt jämfört med när de åt vanlig mat – trots identiskt kaloriintag.

Ultraprocessad mat är i korthet livsmedel som är industriellt framställd och innehåller en rad olika ingredienser, och är ofta en stor del av särskilt västerlänningars kost idag. Alltifrån bröd, flingor, proteinpulver till godis, chips och färdigrätter kan klassas som ultraprocessad mat. Tidigare studier har kopplat ultraprocessad mat till hjärt-kärlsjukdomar, depression, viktuppgång samt även näringsbrist.

Tre veckor räcker

I studien, som publicerats i Cell Metabolism, deltog 43 danska män mellan 25 och 30 år. Först åt männen under tre veckor enbart ultraprocessad mat, sedan följde tre veckor med minimalt bearbetad mat. Båda dieterna innehöll samma mängd kolhydrater, protein, fett och kalorier – den enda skillnaden var graden av bearbetning. Några av männen fick ett kaloriintag anpassat efter sin vikt, medan andra fick ett överskott på cirka 500 kalorier. Mellan de båda kosthållningarna hade männen ett uppehåll på 12 veckor, där de åt sin vanliga kost.

Resultaten visar tydliga hälsoförsämringar efter perioden med ultraprocessad mat, jämfört med när de åt mindre bearbetad mat. Männen gick upp cirka ett kilo i kroppsfett och deras hjärt-kärlhälsa försämrades – oberoende av vilket kaloriintag de hade. Dessutom fick männen sämre spermiekvalitet och deras testosteronnivåer sjönk.

Vi är chockade över resultaten, säger en av forskarna bakom studien, Romain Barrés, professor på Köpenhamns universitet vid Novo Nordisk-stiftelsens center för grundläggande metabolisk forskning till forskning.no och fortsätter:

Det är verkligen oroväckande att tänka på vad som händer om man äter sådan mat år efter år. Konsekvenserna kan vara allvarliga och kroniska.

Studien stödjer tidigare forskning som pekar mot att ultraprocessad mat kan vara skadligt för hälsan, men styrker också hypotesen kring att denna typ av mat innehåller kalorier som är mer fettbildande jämfört med hemlagad mat. Forskarna hoppas nu att studien ska påverka politikerna när de fattar beslut om kost och hälsa för danskarna.

Dessa produkter, som skadar vår hälsa, finns ju överallt i våra stormarknader, säger Barrés.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Tusentals svenskar vet inte om sitt höga blodtryck

publicerad 11 september 2025
– av Redaktionen
Nio av tio svenskar förväntas drabbas av hypertoni någon gång under livet.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

156 740 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Var annan person med högt blodtryck saknar kännedom om sin diagnos. Därför utvecklas nu nya nationella riktlinjer.

Högt blodtryck, eller hypertoni, är mycket vanligt och det beräknas att nio av tio svenskar kommer att drabbas av det någon gång under livet. Har man högt blodtryck innebär det en högre risk för bland annat hjärtinfarkt och stroke.

Idag beräknas cirka tre miljoner svenskar lida av det, men hälften vet inte om det. Kvinnor löper högre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar kopplat till lägre blodtrycksnivåer jämfört med män, trots detta känner 40 procent av kvinnorna i åldrarna 35 till 49 år inte till sina blodtrycksvärden, enligt en rapport från Riksförbundet HjärtLung tidigare i år.

Var tredje svensk har inte koll på sina värden, något som Mattias Brunström, docent i epidemiologi vid Umeå universitet och ordförande i den nationella arbetsgruppen för hypertoni, anser behöver ändras.

Om vi kunde fånga upp fler skulle vi slippa 30 000 insjuknanden i hjärtinfarkt, stroke och hjärtsvikt i Sverige årligen, säger han till TT.

Nya riktlinjer

Under hösten kommer nya riktlinjer att presenteras i Sverige. Idag ligger det så kallade blodtrycksmålet på 140/90 mmHg (millimeter kvicksilver), men kommer att sänkas till 130/80.

Det är viktigt att klargöra att vi inte ändrar gränsen för vad som är ett för högt blodtryck. Det som ändras är att blodtrycket ska behandlas ner mer än i dag, säger Brunström som varit med och tagit fram de nya riktlinjerna.

Vidare kommer också läkare att rekommenderas att sätta in två läkemedel direkt för att kunna sänka blodtrycket snabbare.

Högt blodtryck har sällan några symptom, varför många går runt med det utan att veta om det. Man kan dock få symptom som huvudvärk och trötthet, men det enda sättet att vara säker är att regelbundet kolla sitt blodtryck.

Riksförbundet Hjärtlung rekommenderar att personer under 40 år kontrollerar blodtrycket minst vart tredje år, och därefter bör man göra det årligen.

Genom regelbundna kontroller kan man tidigt upptäcka behovet av stöd till livsstilsförändringar, medicinsk behandling eller båda delar, säger Anders Åkesson, förbundsordförande för Riksförbundet HjärtLung, i ett pressmeddelande.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.