Fick MS av Gardasil – polisanmäler vaccinbolag

En 18-årig kvinna i Frankrike uppger att hon drabbats av multipel skleros (MS) efter att ha vaccinerats mot livmoderhalscancer med Gardasil. Läkemedelsbolaget Sanofi Pasteur, som tar fram vaccinet, har nu polisanmälts av 18-åringen och en rättsprocess kommer inledas.

Publicerad 30 november 2013

  Det var 2010 som den då 15-åriga Marie-Oceane Bourguignon vaccinerades med Gardasil. Efter drygt två månader började allvarliga biverkningar att uppstå; såsom tillfällig blindhet och oförmåga att röra benen, rapporterar Sky News.

  "Har förstört våra liv"
  Idag sitter Marie-Oceane Bourguignon i rullstol. Hon uppger att hon har väldigt svårt att både höra och se. Enligt läkarna är det mycket möjligt att hon drabbats av MS.

  Jag fylldes upp av raseri. Att någonting sånt här händer ett barn med god hälsa - det har förstört våra liv, sa Marie-Oceanes far vid en presskonferens.
  Tre andra kvinnor, i åldrarna mellan 20 och 25, kommer att driva liknande rättsprocesser inom de närmaste veckorna, uppger nyhetsbyrån AFP.

  Företaget vill inte kommentera
  Sanofi Pasteur ville inte ge några kommentarer rörande ärendet, skriver Sky News. Det franska läkemedelsföretaget har tidigare varit inblandade i en uppmärksammad mutskandal i Kina, tillsammans med brittiska GSK.

  Vaccinet Gardasil används för att bekämpa HPV-viruset som motverkar livmoderhalscancer. I somras förklarade Japan att man slutat rekommendera HPV-vaccin på grund av hälsoriskerna.

   

   

  Läs även:
  Torbjörn får rätt till ersättning för vaccinets bieffekter
  Läkemedelsjättar i mutskandaler i Kina
  "Gardasil är farligt och fungerar inte"
  Japan slutar rekommendera HPV-vaccin


  Fakta: Multipel skleros

  Multipel skleros, oftast förkortat MS, är en neurologisk sjukdom som drabbar centrala nervsystemet.

  Vanliga symtom är känselbortfall, pareser (förlamning), domningar, dubbelseende, urinträngningar, yrsel och onormal trötthet.

  Det finns idag ingen botande behandling mot multipel skleros. Sjukdomen kan dock påverkas av bromsmediciner med dämpande inverkan på immunsystemet.

   

  Källa: Wikipedia

   


  Liknande artiklar:

  Eftersom du läser det här…

  Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

  Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

  Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

  Tack för ditt stöd!