EU utreder biverkningar av HPV-vaccin

publicerad 13 juli 2015

EU:s läkemedelsmyndighet EMA ska utreda om de så kallade HPV-vaccinerna kan leda till åtminstone två olika biverkningar.

Hittills har över 70 miljoner flickor vaccinerats mot HPV, humant papillomvirus, för att förhindra livmoderhalscancer. Men HPV-vaccinen har anklagats för att kunna ge de vaccinerade flera biverkningar, någonting som EMA nu ska utreda, avslöjar SvD.se.

Det är främst läkemedelsverket i Danmark som har velat se en utredning. Det kan motiveras med att hundratals danska flickor drabbats av allvarliga symptom sedan de vaccinerats mot HPV.

EMA ska utreda om HPV-vaccinet kan leda till följande två tillstånd:

POTS (Postural orthostatic tachycardia syndrome): Ett onaturligt tillstånd då hjärtat ej förmår pumpa runt blodet i kroppen. Kan leda till yrsel, andnöd och kroniskt trötthet.

CRPS (Komplext regionalt smärtsyndrom): Ett tillstånd som innebär en ihållande, brännande och intensiv smärta vid beröring av en utvald kroppsdel, vanligtvis arm eller ben.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.