EU utreder biverkningar av HPV-vaccin

publicerad 13 juli 2015

EU:s läkemedelsmyndighet EMA ska utreda om de så kallade HPV-vaccinerna kan leda till åtminstone två olika biverkningar.

Hittills har över 70 miljoner flickor vaccinerats mot HPV, humant papillomvirus, för att förhindra livmoderhalscancer. Men HPV-vaccinen har anklagats för att kunna ge de vaccinerade flera biverkningar, någonting som EMA nu ska utreda, avslöjar SvD.se.

Det är främst läkemedelsverket i Danmark som har velat se en utredning. Det kan motiveras med att hundratals danska flickor drabbats av allvarliga symptom sedan de vaccinerats mot HPV.
EMA ska utreda om HPV-vaccinet kan leda till följande två tillstånd:

POTS (Postural orthostatic tachycardia syndrome): Ett onaturligt tillstånd då hjärtat ej förmår pumpa runt blodet i kroppen. Kan leda till yrsel, andnöd och kroniskt trötthet.

CRPS (Komplext regionalt smärtsyndrom): Ett tillstånd som innebär en ihållande, brännande och intensiv smärta vid beröring av en utvald kroppsdel, vanligtvis arm eller ben.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!