Ersättning i plast lika hälsofarligt

publicerad 7 februari 2013

Hälsoriskerna med att använda kemikalien Bisfenol A (BPA) i plaster har bland annat lett till att EU 2011 beslöt att förbjuda ämnet i nappflaskor eftersom det kopplas till störd fortplantningsförmåga.

Plastindustrin har svarat genom att i vissa produkter ersätta Bisfenol A med ett liknande ämne, Bisfenol S (BPS). Men det har inte bara liknande egenskaper utan även liknande hälsoeffekter, visar en studie utförd av forskare vid University of Texas och publicerad i nätversionen av tidskriften Environmental Health Perspectives. De såg att Bisfenol S bland annat påverkar cellernas reaktion på hormonet östrogen och att det sker vid mycket låga koncentrationer.

Det är nivåer som sannolikt kan uppstå när BPS läcker ut och överförs från en förpackning till innehållet, säger Cheryl Watson, professor och huvudförfattare till studien. De hänvisar även till effekter som diabetes, astma och cancer från exponering av BPA.

Bisfenol A är vanligt i dryckesflaskor, på insidan av konservburkar och på kassakvitton. Enligt svenska Kemikalieinspektionen exponeras små barn till stor del via bröstmjölken.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.