Barn som växt upp vid vatten mår bättre

publicerad 23 februari 2023
- av Sofie Persson

Att som barn tillbringa tid vid vatten kan främja den mentala hälsan i vuxen ålder, visar en ny studie. I studien har man granskat den relation man som barn och i vuxen ålder har till naturliga vattenmiljöer och fann då att man också värderade naturen mer om man tillbringat mycket tid vid vatten.

Att tillbringa en del av sin barndom vid hav, sjöar och åar kan ha fördelar för vår mentala hälsa och välbefinnande i vuxen ålder. I en ny större studie deltog 15 000 personer från 18 olika länder för att svara på en enkät angående erfarenheter vid vatten som barn. Forskare menar att sådana studier tidigare mestadels fokuserat på det gröna, det vill säga exempelvis skog och parker, och att man därför i den här studien ville fokusera på det blå, alltså vatten.

Där fick man bland annat frågan om att minnas tillbaka, i den mån man kunde, till åldrarna 0 till 16 år och hur mycket tid man tillbringade vid vatten. Deltagare fick också frågan om hur ofta de besökte sådana platser samt hur nära vatten man bodde. Hur ängsliga ens föräldrar varit angående att låta en leka och simma fritt frågade man också i enkäten.

Frågor angående hur ofta man i vuxen ålder också besöker vatten och natur överlag samt hur väl ens mentala hälsa ser ut idag var avgörande i studien.

Att bygga förtrogenhet med och förtroende för och kring blå utrymmen i barndomen kan stimulera till glädje och ökad benägenhet att tillbringa rekreationstid i naturen i vuxen ålder, med positiva konsekvenser för vuxnas subjektiva välbefinnande“, visar studien.

I studien framkom dessutom att man ofta satte större värde på naturen om man hade många barndomsminnen från olika miljöer med vattendrag och att man som vuxen ofta återbesökte dem. Att vistas i naturen överlag är sedan innan känt att främja ens mentala hälsa och välmående.

Vatten kan som bekant samtidigt vara förenat med livsfara, speciellt för barn som inte kan simma. Eftersom studien visar så stora fördelar med att vistas kring vatten, menar forskarna att det kan vara fördelaktigt om man som barn tidigt lär sig simma och känna sig trygg vid vatten.

Att utveckla färdigheter, såsom simning, i tidig ålder kan ha tidigare okända livslånga fördelar, säger Dr. Leanne Martin, medförfattare till studien.

Studien belyser ett behov av exempelvis mer stadsplanering för att skapa ”en säker tillgång till naturliga miljöer” för barns mentala och fysiska utveckling, menar medförfattaren Dr. Matthew White.

Ytterligare arbete, policyer och initiativ som uppmuntrar fler upplevelser av blå miljöer under barndomen kan vara ett gångbart sätt att stödja framtida generationers mentala hälsa, säger han.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!