Åtta hälsosamma vanor kan öka livslängden med 20 år

publicerad 26 augusti 2023
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Om man implementerar åtta hälsosamma vanor i 40-årsåldern kan man öka sin livslängd med över 20 år, enligt ny forskning.

Bland dessa finns träning, positiva relationer och att undvika droger, alkohol och tobak med på listan.

Forskare från Department of Veterans Affairs i USA och Harvard T.H. Chan School of Public Health har analyserat data från över 700 000 veteraner i åldrarna 40 till 90 år i syfte att jämföra livsstilsvanor och hur dessa påverkar hälsan. Där har man kommit fram till att det framförallt finns åtta viktiga faktorer som är associerade med ett längre och hälsosammare liv.

Studien, som presenterades vid årsmötet för American Society for Nutrition som hölls mellan 22 till 25 juli i Boston, fann att dessa åtta hälsosamma vanor hos män var associerade med i genomsnitt 24 år längre livstid jämfört med de som inte implementerade vanorna. För kvinnor ökade livslängden med 21 år i genomsnitt.

Träning står absolut högst upp på listan av hälsosamma vanor som kan öka ens livstid, därefter kom att inte bli beroende av opiater, följt av att undvika all tobak.

Att hantera stress på ett bra sätt är också viktigt för att kunna öka livslängden. En diet med grönsaker påverkade också livslängden positivt. Forskarna betonar att detta inte innebär att man behöver vara vegetarian, utan enbart att man bör ha mer grönt i kosten.

Alkohol påverkar livslängden och särskilt stora mängder. Om man undviker att dricka mer än fyra mått alkoholhaltiga drycker per dag helt och hållet kan man minska risken att dö i förtid med 19 procent. God sömn låg strax efter på listan och kunde minska risken med 18 procent.

Som nummer åtta fann man att hälsosamma relationer ökade livslängden med fem procent.

Vanorna påverkar livslängden positivt även om man inte tillägnat sig dem vid 40 års ålder, menar forskarna. Börjar man vid 50 år kan man fortfarande ha en chans att öka sin livslängd med 21 år förutsatt att man implementerar alla dessa åtta råd. Börjar man vid 60 finns fortfarande möjlighet att öka sin livslängd med 18 år enligt bedömningen man gör av datan. Vidare måste man inte göra allt på en gång.

Det finns en 20-årsperiod under vilken du kan göra dessa förändringar, oavsett om du gör det gradvis eller allt på en gång, säger studieförfattaren och hälsovetenskapsexperten Xuan-Mai Nguyen.

Även förändring av en eller några av dessa vanor verkar göra att man har en god chans att öka sin livslängd. Män levde i genomsnitt 4,5 år längre om de började med blott en av dessa vanor. Kvinnor kunde i sin tur öka livslängden med 3,5 år genom endast en av dessa hälsosamma vanor.

Att göra alla åtta hade en synergistisk effekt, ett slags extra skjuts för att förlänga livet, men varje liten förändring gjorde skillnad, menar Nguyen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!