Läkemedelsföretagen tävlar om vem som snabbast kan utveckla ett vaccin mot coronaviruset och det handlar om både stora pengar som om prestige. Risken finns dock att vaccinet inte kommer att ge ett fungerande skydd för den allra mest utsatta gruppen och Anders Tegnell kan heller inte garantera att de som tar vaccinet slipper allvarliga bieffekter.
– Det är fullständigt omöjligt att säga i dag om det kommer att fungera, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Aftonbladet.
Det är framför allt äldre och svårt sjuka personer som har bedömts vara känsligast för coronaviruset, särskilt om de redan har flera andra svåra eller kroniska sjukdomar. Det är också den här gruppen som misstänks få ett sämre eller till och med icke-fungerande skydd av ett framtaget vaccin.
Anledningen påstås vara att man inte ordentligt testat vaccinets effekter bland personer i högra åldrar samt att dessa från början har sämre kroppsliga förutsättningar för att hantera både viruset och ett vaccin och flera andra sedan tidigare existerande vaccin har visat sig ge sämre försvar för äldre patienter.
– Som du säger så vet vi inte hur vaccinet kommer att fungera på olika åldersgrupper. Därför kan vi inte i dag säga något om vilken strategi som behövs för att använda vaccinet på bästa sätt, säger Tegnell vidare.
Kritiker oroar sig också över patientsäkerheten och huruvida vaccin som släpps på marknaden verkligen kommer att vara ordentligt testade och säkra för allmänheten att använda eller om processen skyndas på för att få ut ett potentiellt farligt virus så fort som möjligt.
Tegnell vill heller inte lämna några garantier på att de medborgare som får vaccinet slipper allvarliga, kroniska och livslånga bieffekter som i fallet med svininfluensan där många ungdomar utvecklade narkolepsi.
– Ja, det går ju inte att utfärda några garantier. Men vi ska ju komma ihåg att vi har hållit på att vaccinera människor i 70 till 80 år och har aldrig sett något liknande, det var en händelse som var helt unik.