Hälsa

5G-master orsakade svår huvudvärk i Norge

I mitten av september installerade norska Telenor 5G-basstationer på huvudkontorets tak. Nästan direkt kom rapporter om att anställda i närområdet fått svår huvudvärk, detta trots att 5G påstås vara ofarligt.

De två basstationerna sänder på 3,6 GHz och 26 GHz och är en del i det EU-sponsrade forskningsprojektet 5G-VINNI. Till den norska tidningen Resett berättar en anställd i området att han och hans kollegor fick svår huvudvärk efter igångsättandet.
Telenor menar att strålningen man sänder ut är ofarlig, men säger ändå att folk blir sjuka ska ta kontakt med företaget om det uppstår hälsorelaterade problem.

– Vi tar självfallet detta på allvar och uppmanar de som drabbats att ta kontakt, säger David Fidjeland på Telenors pressavdelning till Resett.

Strålskyddsstiftelsen skriver i ett pressmeddelande att starten av 5G i Genève, Schweiz också orsakade svår huvudvärk och andra symptom bland människor som bodde nära basstationerna där och tar upp ett fall där två tidigare fullt friska män fick sömnproblem, tinnitus, huvudvärk och hjärtbesvär efter att 5G startats.

Både Telenor och Swisscom använder sig av svenska Ericssons teknik för 5G och mikrovågsstrålningen i länder som använder 5G-tekniken kommer att öka så kraftigt att de länder som inte höjer sina tillåtna gränsvärden inte kommer kunna ta del av tekniken.

Symptom som rapporterats efter exponering av mikrovågor är bland annat huvudvärk, migrän, sömnsvårigheter, trötthet, minnesproblem, yrsel, depression, stresskänsla, ångest, förändrad hjärtrytm, utslag på huden, tinnitus, synrubbningar och försämrat immunförsvar.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!