Elon Musk äger nu Twitter – sparkar vd:n

Nätcensuren

publicerad 28 oktober 2022
- av Sofie Persson
TV: Twitters tidigare vd Parag Agrawal. TH: Teslagrundaren Elon Musk.

Efter många om och men har Teslagrundaren Elon Musk nu tagit över Twitter. Köpet gick igenom under natten och Musk inledde sin Twitter-karriär med att sparka verkställande direktören Parag Agrawal.

Musk berättar i ett inlägg att han genomför köpet eftersom han vill ”hjälpa mänskligheten” och att han tycker att det behövs ”en gemensam digital plattform där ett brett spektrum av övertygelser kan debatteras på ett hälsosamt vis”.

Fågeln är friad”, skriver Musk i ett inlägg.

Det var i april i år som Twitter Inc. accepterade Elon Musks erbjudande om att köpa plattformen och därmed göra den privatägd, vilket bland annat innebär att man inte kan köpa aktier i bolaget. Priset uppgick till hisnande 44 miljarder dollar. Det uppstod snabbt problematik kring köpet och redan i maj sade Musk att köpet tillfälligt pausats på grund av bland annat oro kring falska konton som Twitter förnekade vetskap om. Musk försökte därmed avbryta köpet i juli, varpå Twitter anlitade jurister för att förhindra att köpet hävdes. I oktober i år verkade dock Musk ha ändrat sina åsikter kring köpet utan större förklaring.

Under natten till fredagen svensk tid har köpet gått igenom och Musk står nu som ägare av techjätten, rapporterar Wall Street Journal. I samband med köpet ska han enligt källor till tidningen ha sparkat en rad personer i Twitters toppskikt, bland annat vd:n Parag Agrawal och finanschefen Ned Segal. Musk har anklagat båda för att ha vilselett honom kring de falska kontona och enligt källor ska de båda omedelbart ha blivit eskorterade ut från byggnaden i San Francisco. Det är oklart vem som ska ta över deras roller på företaget.

När köpet var klart twittrade Musk att ”fågeln är friad”, vilket syftar på Twitters fågellogga, och han har även skrivit ”Chief Twit” i sin profil.

 


Twitter är ökänt för att syssla med systematisk censur av sina användare, något som Musk länge kritiserat och menar att han ville åtgärda. I juni när han för första gången adresserade de anställda vid techbolaget betonade han att yttrandefriheten är ”livsviktig” och att plattformen bör inkludera en mångfald av åsikter och perspektiv. I ett Twitterinlägg som entreprenören publicerade under gårdagen adresserar han istället Twitters annonsörer och berättar varför han ville köpa bolaget.

”Anledningen till att jag köpte Twitter var för att jag tycker det är viktigt för den framtida civilisationen att ha en gemensam digital plattform där ett brett spektrum av övertygelser kan debatteras på ett hälsosamt vis, utan att ta till våld”, skriver Musk.

Musk menar det i nuläget finns en stor fara för att sociala medier kommer splittras upp i två läger, ”extremhögern” och ”extremvänstern” och att detta bidrar till att generera mer hat och splittring i samhället.

I den obevekliga jakten på klick har flera av de traditionella medierna eldat på och tillgodosedd dessa polariserade extremer, eftersom de tror att det är det som ger pengar, men genom att göra det går möjligheten till dialog förlorad. Det är därför jag köpte Twitter. Jag gjorde det inte för att tjäna mer pengar. Jag gjorde det för att hjälpa mänskligheten, som jag älskar.”, skriver han.

Dock påpekar miljardären att köpet inte innebär att Twitter kommer bli ett ”helvete” där allt kan sägas utan konsekvenser.

Förutom att följa landets lagar måste vår plattform vara varm och välkomnande för alla, där du kan välja din önskade upplevelse enligt dina preferenser”, skriver nyblivna Twitterägaren.

Vidare menar Musk att annonser kan, om de görs rätt, både underhålla och informera användare, men för att det ska fungera bra måste man visa användarna att annonser kan vara relevanta till deras behov.

Twitter strävar efter att vara den mest respekterade reklamplattformen i världen”, menar Musk.

 Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.