Världens rikaste man, Elon Musk har nu köpt den sociala medieplattformen Twitter för 44 miljarder dollar. Den frispråkige entreprenören har länge kritiserat den omfattande censuren av oliktänkande på Twitter och konstaterar efter köpet att ”yttrandefriheten utgör fundamentet för en fungerande demokrati”.
Elon Musk betalar 54,20 dollar per aktie och lägger totalt 44 miljarder dollar på att köpa upp hela Twitter. Det innebär att Twitter blir privatägt och att dess aktier inte längre kan köpas på börsen, rapporterar GP.
– Vi tror att det här är den bästa vägen framåt för Twitters aktieägare, säger Twitters styrelseordförande Bret Taylor i ett pressmeddelande.
Elon Musk som bland annat är verksam inom elbilsindustrin, rymdfarten och neuroteknologi och som enligt uppgifter har en förmögenhet på cirka 270 miljarder dollar är mycket nöjd över att affären nu är klar.
– Yttrandefriheten utgör fundamentet för en fungerande demokrati, och Twitter är det digitala torget där frågor som är avgörande för mänsklighetens framtid diskuteras, säger han i ett pressmeddelande och tillägger att Twitter ska bli ”bättre än någonsin”.
Musk har tidigare deklarerat att han tycker att Twitter ska ha färre regleringar och mindre censur och att permanenta avstängningar av användare på plattformen helt borde tas bort och bytas mot temporära sådana. Han har också nyligen vägrat använda sitt eget satellitsystem för att blockera internet i Ryssland – även detta med hänvisning till yttrandefriheten.
Tesla-grundarens kritiker hävdar dock att Musk främst är intresserad av sin egen yttrandefrihet och de som tycker som han och pekar på att han tidigare gått hårt åt kritiker och journalister som granskat hans företag och verksamheter. Andra är kritiska till att en så viktig plattform som Twitter nu i praktiken kontrolleras av en enda person.
I hope that even my worst critics remain on Twitter, because that is what free speech means
— Elon Musk (@elonmusk) April 25, 2022
Entreprenören själv uppmanar dock även sina värsta kritiker och motståndare att stanna kvar på Twitter eftersom det är ”vad yttrandefrihet innebär”.