Debatt

”Våra könsroller är nedärvda – inte inlärda”

publicerad 9 mars 2013

Gensvar till Ingemar om könsrollerna: Att könsrollerna kan variera genom yttre tryck från samhälle och kultur är inget bevis att vi inte har nedärvda, instinktiva och hormonbaserade könsrollsbeteenden. Det skriver Monica Sunward i sitt svar.

Tack för den historiska lektionen, Ingemar!

Hur intressanta dina gravfynd än är så bevisar de inte att vi, precis som andra levande varelser styrs av instinkter och hormoner och att honor och hanar har olika roller i kampen för överlevnad.

Att dina fornfynd visar att könsrollerna kan variera genom yttre tryck från samhälle och kultur är inget bevis att vi inte har nedärvda, instinktiva och hormonbaserade könsrollsbeteenden. I grund och botten är människan inget annat än ett däggdjur, en primat. Vi har bara en något större hjärna.

Våra kusiner människoaporna bråkar inte om vilket kön som ska ta hand om ungarna. De lider inte under växlande politiska ideologier eller skiftande kulturer. De låter sig inte styras av feministiska irrläror. Nej, de har bara sina trygga, urgamla instinkter och sina olika könshormoner. De överlever alldeles utmärkt utan att ha läst en enda bok om manlig spädbarnsvård. Så stark är nämligen däggdjurens instinkter att honorna självklart vårdar ungarna och hanarna lika självklart stödjer dem i detta. Detta beteende gynnar nämligen artens överlevnad.

Att däggdjurens överlevnad gynnas av att de lyder sina instinktiva könsroller är lika självklart som att vårt förvirrade sökande efter den ”rätta” genusteorin och den ”rätta” jämställdheten missgynnar vår arts överlevnad. De europeiska folken har ju nästan slutat föda barn. Nu föder vi mindre än två barn per kvinna och vår befolkning minskar i snabb takt.

Om våra släktingar aporna förstod detta skulle de skrika av skratt och ifrågasätta vårt förstånd. Människan må vara det intelligentaste djuret – men ack så oförnuftiga, skulle de säga.

Som många kvinnor har jag personlig erfarenhet av hur starka modershormonerna är i den nyblivna moderns kropp. Vi vet nog också hur opåverkad av ”fadershormoner” den nyblivne fadern kan vara.

Våra könsroller är nedärvda – inte inlärda. Detta behöver man inte vara professor för att inse.

Till sist ett citat av Sigmund Freud: ”Gud kan inte vara överallt, därför skapade han modern”.

 

Monica Sunward
Bloggar på Gassegoner


Om författaren Monica Sunward

Har själv upplevt hur den feministiska politiken gjort det så gott som omöjligt att vara hemma hos barnen. I över 30 år har jag förgäves vädjat till makthavarna att lyssna.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.