Debatt

”Torbjörn Sassersson: Sverige spelar ett högt spel mellan Väst och Öst långt över Patrik Oksanens huvud”

REPLIK. Patrik Oksanen hävdar i flera debattartiklar på Hela Hälsingland att en ”falsk faktagranskare” försöker sabotera för det statligt finansierade Faktiskt.se och att det finns pro-ryska krafter bakom NewsVoice. Jag frågar mig om Oksanen verkligen förstår hur det psykologiska kriget är funtat och att Sverige både är en spelare och en spelplan. Det skriver Torbjörn Sasserson, redaktör för NewsVoice.

publicerad 17 maj 2018
Torbjörn Sassersson, redaktör NewsVoice

Jag förstår Patrik Oksanens ambition att skydda Sverige från negativ påverkan både inom landet och utifrån, men det finns flera sätt att arbeta på i rapportering och publicering. När exempelvis Faktiskt.se ”hotas” av NewsVoice och Nya Dagbladets Faktiskt.eu handlar det om att vi vill ”produktutveckla” faktakontrollerandet i landet genom en nyttig perspektivkonkurrens i olika frågor om falskt och sant. Den matchen klarar Faktiskt.se om arbetet bakom den sajten är seriöst. Faktiskt.eu är därför en fullt legitim sajt med god potential förutsatt att den uppdateras, vilket är oklart i nuläget på grund av resursbrist. Vi har inte precis fått 1,9 miljoner kronor i stöd från Staten och redan har Stratcom Task Force irriterats av Faktiskt.eu vilket NewsVoice kommenterat.

NewsVoice arbetar i övrigt inte i linje med den ryska underrättelsetjänsten. Däremot har många artiklar som publicerats i NewsVoice samma västkritiska perspektiv som flera amerikanska och brittiska militärer, politiska analytiker och journalister intagit, precis som Russia Today, en rysk motsvarighet till SVT. Här finns många kända och respekterade namn i Väst, som vänder sig emot USA:s expansiva aggressivitet ute i världen. NewsVoice balanserar på samma sätt den förenklade och negativt ensidiga bild som svenska massmedier ger av Putin och Ryssland, i de fall där det är relevant.

Jag har en bakgrund – för länge sedan under min militärtjänst – som ”spion” mot Ryssland. Vårt team krypterade FRA:s signalspaning mot det dåvarande Sovjetunionen. Långt efter den perioden har min förståelse för det politiska-ekonomiska bakgrundsspelet dock fördjupats. Inget är så svartvitt mellan ”de onda” och ”de goda” som vissa militärer och massmedier ger sken av. Det pågår mycket bakom rökridån i det pågående psykologiska kriget mellan Väst och Öst. Därav kan de artiklar som NewsVoice publicerar te sig som ”konspirationsteorier”, ett ord som används svepande i debatten för att slå undan fötterna på någon som har en avvikande uppfattning, eller insikt.

Vad MSB och andra misstänksamma aktörer bör känna till om mig som publicist och journalist är att jag till exempelvis via NewsVoice med hjälp av en insider avslöjat hur ryska agenter försöker nästla sig in i Försvarsmakten via svenska intet ont anande rekryteringsbyråer. Det avslöjandet kan knappast uppfattas positivt av Kreml och jag hoppas det kompenserar mitt försök för några år sedan att sälja en lyxbåt åt en före detta rysk spionchef och avhoppare från Sovjet. Å andra sidan tipsade jag en kontakt inom svenska kontraspionaget om att han då var rekryteringsbar. I det ögonblicket var jag inte journalist, men vem är perfekt?

Anledningen till jag blev bekant med denne ryss handlar om att jag sökte upp denne för att intervjua honom om rysk spionteknik, men istället för att jag intervjuade honom slutade det med att han förhörde mig om mina avsikter. Han misstänkte under en period att jag antingen försökte spionera på honom åt MUST eller att jag var suicidal. Oksanen kan via sina kontakter kontrollera mina påståenden om han har ett så bra nätverk som han ger sken av.

Att som journalist bli misstänkliggjord för att vara spion eller för att syssla med aktiv påverkan via media är inte alls ovanligt. Se bara på fallet Udo Ulfkotte, operation Mockingbird och andra medieverksamheter. Ibland är faktiskt journalister både det ena och det andra, framför allt inom massmedia, när de egentligen borde stå fria.

Det finns i övrigt ett berättande som saknas i medierna och det handlar om den träning, spaning och de insatser som svenska och ryska styrkor utför på varandras territorier. Ja, du läste rätt. Vi är inga oskyldiga offer för ryssarna. Sverige spelar ett högt spel mellan två supermakter i ett säkerhetspolitiskt laddat område i och runt Östersjön. Det finns åtskilligt att berätta och det kommer att radikalt förändra synen på Sverige och vår roll som krigsnation både ekonomiskt och militärt. Här spelar de nya nätmedierna en viktig roll eftersom vi ofta är oberoende.

 

Torbjörn Sassersson, redaktör NewsVoice
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!