Annons:

De läkande örterna i din kryddhylla

Uppdaterad juni 12, 2022, Publicerad juni 11, 2022 – av Sofie Persson

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

201 950 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.

Nedräknare
0 Dagar
0 Timmar
0 Minuter

Vanliga kryddor kan vara till stor fördel om man känner sig lite sjuk eller bara vill ge en extra skjuts till sitt immunförsvar. Brygg ett läkande te eller krydda maten lite extra med dessa örter.

De flesta har många kryddor i sin hylla varav flera kanske knappt används överhuvudtaget. Det kan vara värt att veta att många av dem kan vara fördelaktiga vid exempelvis förkylningar, problem med magen eller andra hälsoproblem. Örter kan också innehålla antioxidanter, ha en bakterie- och svampdödande effekt samt stärka immunförsvaret, skriver bland annat tidningen Land. Många kryddor sägs även kunna motverka exempelvis Alzheimers, stroke och blodproppar.

Timjan

Är man förkyld är timjan en bra krydda. Den innehåller mycket antioxidanter samt det antibakteriella ämnet tymol som i sig har en slemlösande effekt. Örten har länge använts i hostmedicin och mot luftrörskatarr.

Salvia

Denna krydda brukar kunna användas som gurgelvatten vid infektioner i halsen på grund av sin antiseptiska effekt. Salvia är en vanlig ingrediens i vissa munskölj på grund av dess antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper, skriver Epoch Times. Den sägs även ha en stimulerande effekt på hjärnan och kunna motverka demens.

Oregano

Detta är en superkrydda man mer än gärna kan använda sig mycket av. Den är toppen för matsmältningen, orolig tarm, är fylld med antioxidanter och dessutom bra för immunförsvaret. Örten har också en bakterie- och svampdödande effekt och sägs kunna ta död på magsårsbakterien Helicobacter pylori. I en studie där man testade de antiinflammatoriska effekterna av 115 livsmedel hamnade oregano bland de fem främsta.

Foto: Anas Alhajj/Unsplash

Svart- och vitpeppar

Dessa kommer från samma växt, men har olika mognad. De innehåller superämnet piperin som stimulerar magslemhinnan att öka upptaget av näring och läkande ämnen. De ska också kunna sänka blodsockret. En gammal huskur är att äta hela vitpepparkorn mot illamående eller för att förebygga magsjuka.

Kummin

Det innehåller den eteriska oljan carvon som är kramplösande och även motverkar gasbildning i tarmarna. Kryddan stimulerar också matsmältning och utsöndring av galla. Kummin kan också hjälpa till att aktivera mjölkproduktion vid amning, enligt Läkeörter.se.

Rosmarin

Den här örten ska kunna öka cirkulationen, vara bra för hjärnan samt även kunna motverka stroke och Alzheimers. Rosmarin ska även kunna förebygga högt blodtryck och motverkar slembildning i näsa och hals vid förkylning, enligt Kurera.

Ingefära

Ingefärsroten är väldigt nyttig och ska kunna motverka inflammationer och illamående. Den ska även kunna öka näringsupptaget och förbättra blodcirkulationen. Ofta används den mot förkylningar, men även mot ledvärk. I en studie har det visat sig att om man tar ingefärsextrakt kan det hjälpa mot artros i knän och höfter.

Foto: Chinh Le Duc/Unsplash

Gurkmeja

Roten innehåller superantioxidanten kurkumin, som ska kunna motverka både cancer och Alzheimers sjukdom. Den lär även kunna boosta immunförsvaret och ha stor antiinflammatorisk effekt, enligt Wellness. Gurkmeja finns även i curry och är vad som gör denna kryddblandning gul. Många menar att man bör tillsätta svartpeppar när man använder gurkmeja eftersom kroppen då lättare tar upp kurkuminet.

Kanel

Den här kryddan anges kunna sänka blodsocker, blodfetter samt motverka blodproppar. Kanel ska även vara antibakteriellt och kunna förebygga cancer, enligt Kurera. Däremot ska man inte äta för mycket kanel regelbundet då det kan skada levern, enligt Livsmedelsverket men detta gäller inte äkta ceylonkanel (Cinnamomum zeylanicum) utan cassia (Cinnamomum cassia) som ibland kallas falsk kanel, där det leverskadande ämnet kumarin är väldigt högt.

 


Örtte

1. Lägg 1 msk färska eller ½ msk torkade kryddor i en mugg

2. Häll över hett vatten. Låt det stillna sedan det kokat upp så att temperaturen går ner något.

3. Låt teet dra under lock i 5–10 minuter. Locket gör så att örternas eteriska oljor inte försvinner med ångorna. Vill man kan man använda sig av en tesil eller liknande för att få bort kryddbitarna.

Receptet kommer från Land

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Annons:

Tre av tio norska ungdomar har haft vanföreställningar eller hallucinationer

Publicerad Idag 11:30 – av Redaktionen

En ny norsk studie visar att en överraskande stor andel ungdomar har upplevt milda psykotiska symtom. Forskare betonar att upplevelserna för de flesta är övergående, men kan signalera en underliggande psykisk sårbarhet.

Nästan 30 procent av norska ungdomar uppger att de någon gång har upplevt milda hallucinationer eller vanföreställningar. Det visar en ny stor studie, som publicerats i Journal of Child Psychology and Psychiatry, som omfattar nästan 50 000 personer.

Det är en överraskande stor andel ungdomar, säger forskaren Viktoria Birkenæs, som är en av dem bakom undersökningen, till norska statskanalen NRK.

Studien bygger på enkätsvar från den norska undersökningen om mödrar, fäder och barn – en av världens största hälsostudier.

Materialet är jämnt fördelat mellan barn och deras föräldrar, vilket gör det möjligt att jämföra generationer.

Vanligt att känna sig förföljd

Det vanligaste är paranoida vanföreställningar, som att känna sig förföljd eller övervakad. Hallucinationer, det vill säga att höra eller se saker som inte finns, är betydligt mer ovanliga enligt forskargruppen.

Upplevelserna varierar kraftigt i både intensitet och karaktär. För vissa handlar det om kortvariga symtom som inte påverkar vardagen nämnvärt, medan andra upplever obehagliga episoder som i hög grad stör hur de fungerar.

Vissa människor upplever kortvariga, övergående symtom som inte stör dem, medan andra har obehagliga upplevelser som i hög grad påverkar deras vardag, förklarar Birkenæs.

Sömnbrist påverkar

För de flesta inträffar dessa upplevelser under perioder av hög stress, starka känslor, sömnbrist eller vid substansanvändning.

När symtomen blir så starka att de påverkar vardagen, kan de övergå till allvarliga kliniska diagnoser. Studien upptäckte inga märkbara skillnader mellan könen.

Även om de allra flesta som rapporterar sådana upplevelser inte utvecklar psykiska störningar kan psykotiska symtom i tidig ålder vara ett tecken på underliggande psykisk sårbarhet, enligt Birkenæs.

Det kan också tyda på att vissa människor är mer känsliga för påverkan från sin omgivning, vilket kan kräva tidiga insatser, säger hon.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Det är aldrig för sent – äldre kan återfå hälsan

Publicerad november 21, 2025 – av Redaktionen

Äldre personer kan återfå full hälsa och livskvalitet även efter allvarliga hälsoproblem, visar en ny studie. Nästan var fjärde person över 60 år med dåligt välbefinnande hade återhämtat sig helt efter tre år.

I studien granskade forskare från University of Toronto data från Canadian Longitudinal Study on Aging (CLSA), som är en långtidsstudie som samlar in data om åldrande i Kanada. Först granskade man personer som hade nedsatt hälsa och livskvalitet samt var 60 år eller äldre under åren 2011–2015.

Sedan följde man upp dessa deltagare tre år senare, under åren 2015–2018, för att se hur deras hälsa hade förändrats och framför allt om den hade förbättrats. Totalt deltog 8 332 personer i studien.

Deltagarnas välmående mättes genom frånvaro av allvarliga fysiska, kognitiva eller emotionella problem samt hög självrapporterad fysisk och mental hälsa, lycka och livstillfredsställelse. Vidare granskade man också om deltagarna hade en hälsosam kroppsvikt, regelbunden fysisk aktivitet, god sömn, undvek rökning och om de deltog i sociala aktiviteter.

Resultaten, som publicerats i PLOS One, visar att nästan en av fyra personer över 60 år som rapporterade dåligt välbefinnande i början av studien hade återfått optimal hälsa och livskvalitet efter tre år. De som redan i början hade starkt psykologiskt och emotionellt välbefinnande var över fem gånger mer benägna att återfå optimal hälsa.

Det är otroligt uppmuntrande att se att många äldre vuxna, med rätt stöd och livsstil, kan återfå full hälsa, lycka och självständighet – även efter allvarliga hälsoproblem, säger försteförfattaren Mabel Ho till Medicalxpress.

Ofta handlar studier kring äldre personer om hälsoförsämringar och funktionsnedsättningar, men den här studien gör istället tvärtom – den visar att det är möjligt för äldre att återfå en god hälsa och att det heller inte är något ovanligt.

Vi vill att denna studie ska omforma samhällets syn på åldrande. Med rätt miljö, resurser och stöd överlever äldre vuxna inte bara efter att ha kämpat med hälso- eller välbefinnandeproblem – de blomstrar, säger Ho.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Forskare: Företag driver sjukdomspandemi med ultraprocessad mat

Publicerad november 20, 2025 – av Redaktionen

De globala livsmedelsföretagen står bakom den ökade konsumtionen av ultraprocessad mat och bidrar därmed också till den ”pandemi av kroniska sjukdomar” skriver över 40 forskare i en ny analys. Vidare bekräftar man tidigare forskning där denna typ av mat ökar risken för en rad hälsoproblematik och sjukdomar.

Analysen består av tre vetenskapliga artiklar, som är publicerade i The Lancet, och granskar 104 långsiktiga observationsstudier kring ultraprocessad mat. Resultaten, som granskats av 43 av världens ledande experter inom kost och hälsa, visar att ultraprocessade livsmedel starkt kan kopplas till skador på viktiga organ, samt att risken för vissa sjukdomar ökar markant.

Bevisen tyder starkt på att människor inte är biologiskt anpassade för att konsumera dem, säger Carlos Monteiro, professor i folkhälsonäring vid universitetet i São Paulo, som är en av forskarna bakom analysen till The Guardian.

Industriell "mat"

Monteiro, som myntat begreppet "ultraprocessad mat" har länge forskat kring olika typer av bearbetad mat och det är även han tillsammans med sina kollegor som tagit fram det så kallade NOVA-systemet, där man klassificerar livsmedel utifrån hur mycket de bearbetats – från grupp 1 som inte bearbetats något, till grupp 4 som är den mest processade maten, det vill säga ultraprocessad mat.

Ultraprocessad mat är i korthet mat som tillverkats industriellt, ofta med hjälp av artificiella smakämnen, emulgeringsmedel och färgämnen – livsmedel som inte längre kan betraktas som naturliga. Det kan vara allt från läsk, såser och flingor till färdigmat.

Ökar risken att dö i förtid

En stor del tidigare studier har konstaterat att denna typ av livsmedel kommer med hälsoproblem, något som nu också forskarna konstaterar. Bland annat är risken att drabbas av typ 2-diabetes och depression mer än 20 procent högre för personer som är högkonsumenter av ultraprocessad mat jämfört med dem som äter minst. Risken att dö i förtid ökar med 18 procent.

Vidare kopplas en kost med högt innehåll av ultraprocessad mat till överätande, dålig näringskvalitet och högre exponering för skadliga kemikalier och tillsatser.

Den ökande konsumtionen av ultrabearbetade livsmedel omformar kosten över hela världen och tränger undan färska och minimalt bearbetade livsmedel och måltider, säger Monteiro.

Företag sätter vinst framför hälsa

Ultraprocessad mat har ökat markant i konsumtion i många länder, som exempelvis Sverige. I USA och Storbritannien består mer än hälften av den genomsnittliga kosten av ultraprocessad mat. Forskarna betonar att det är globala livsmedelsföretag som driver på ökningen av konsumtion av dessa livsmedel och därmed också till den ”pandemi av kroniska sjukdomar” som är kopplad till kosten, inte individuella val – där livsmedelsföretagen sätter vinst framför allt annat.

Även om vissa åtgärder har tagits i vissa länder kräver forskarna en mer generellt strängare lagstiftning, där det ska framgå tydligt på framsidan av en förpackning om det är ultraprocessad mat samt även restriktioner kring marknadsföring.

Denna förändring i vad människor äter drivs av mäktiga globala företag som genererar enorma vinster genom att prioritera ultrabearbetade produkter, med stöd av omfattande marknadsföring och politisk lobbying för att stoppa effektiva folkhälsopolitiska åtgärder som främjar hälsosam kost, säger Monteiro.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

C-vitamin – Naturligt skydd och dagligt stöd för immunförsvaret

Annonssamarbete med Swebbtv

Publicerad november 20, 2025

Kroppen utsätts dagligen för påfrestningar – från stress, föroreningar och kostvanor till virus och bakterier. Då är immunförsvaret vår främsta skyddsmur.

Swebbtvs C-vitaminpulver består av 100 % ren askorbinsyra i blandbar form, vilket gör det enkelt att dosera efter behov. En klassiker inom egenvård – med välkända egenskaper för hälsa, cellskydd och motståndskraft.

Vad C-vitamin från Swebbtv bidrar till:

  • Immunförsvarets normala funktion
  • Skydd av celler mot oxidativ stress
  • Normal kollagenbildning för hud, leder och kärl
  • Minskad trötthet och ökad järnupptagning
  • Skydd under och efter intensiv fysisk ansträngning

När kroppen behöver extra skydd

C-vitamin är en vattenlöslig antioxidant som snabbt förbrukas vid stress, sjukdom och fysisk belastning. Eftersom kroppen inte kan lagra vitaminet måste det tillföras dagligen – gärna i små doser utspridda över dagen. Vid infektion, återhämtning eller hårt arbete kan behovet tillfälligt öka.

Vanliga situationer där C-vitamin är extra viktigt:

  • Under förkylningstider eller vid långvarig trötthet
  • Vid träning, stress eller rökning
  • Vid intag av järntillskott – C-vitamin ökar upptaget
  • För kollagenbildning i hud, blodkärl och leder

Så här använder du C-vitaminpulver

Swebbtvs C-vitaminpulver är 100 % rent askorbinsyra utan tillsatser. Pulvret löses enkelt i vatten eller juice och ger full flexibilitet i doseringen. Rekommenderad dos är 1 gram per dag (motsvarande 1/4 tesked) – gärna uppdelad i två doser, morgon och kväll.

Tips för bästa effekt:

  • Ta C-vitamin med mat för att skona magen
  • Kombinera med bioflavonoider (t.ex. från citrus eller bär)
  • Undvik att värma upp det – C-vitamin är värmekänsligt
  • Skaka pulver i vattenflaska för smidig lösning på språng

En klassiker som fungerar – varje dag

C-vitamin är ett av de mest beprövade och välanvända tillskotten i världen. Det är billigt, effektivt och mångsidigt – med dokumenterade fördelar för immunförsvar, cellskydd och energi.
Swebbtvs C-vitamin i pulverform gör det enkelt att justera dosen efter livsstil och behov – perfekt för dig som vill ta kontroll över din egen hälsa.

Vill du ge kroppen ett dagligt skydd och energitillskott i sin renaste form?

Beställ C-vitamin från Swebbtv här

Foto: Swebbtv

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.