Studie: Studenter mer deprimerade vid hårdare coronarestriktoner

Coronapolitikens skadeverkningar

publicerad 9 maj 2022
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En studie vid bland annat Uppsala Universitet visar att studerande i länder vars coronarestriktoner varit striktare uppvisat starkare depressiva symptom, jämfört med de som haft mildare samhällsbegränsningar. Nordiska länder hade relativt låg förstärkningseffekt samtidigt som bland annat USA och Storbritannien uppvisar större skillnad i välmående.

I en ny studie, som publicerats i tidskriften European Journal of Public Health, har forskare från bland annat Uppsala Universitet tittat på hur nedstängningarna i samband med covid-19 påverkat studenters nivåer av depressiva symptom. Forskarna har tittat på 78 312 studenter i 26 länder, däribland 1070 studenter från Uppsala Universitet.

Resultaten visar att nivåerna av depressiva symptom förhöjts i de länder där man haft mer strikta coronarestriktioner i form av exempelvis skolstängningar och tvång på att stanna hemma. Det land med minst inverkan var Island följt av Norge och sedan Danmark, med Sverige på fjärde plats. I övrigt hade även Frankrike och Schweiz låga nivåer. Mest förhöjda nivåer av depression hos studenter hade Storbritannien, USA, Spanien, Sydafrika och Turkiet.

Forskarna konstaterar att studenternas vardag påverkats kraftigt genom förändrade sociala kontakter, fritidsaktiviteter och undervisningsmetoder – och förtydligar att de psykologiska effekterna korrelerar specifikt med nedstängningsåtgärderna och inte med eventuell påverkan av covid-19 som sjukdom.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!