Forskare: “Troligast att covid skapats i labb”

Coronavirusets spridning

publicerad 20 december 2021
- av Markus Andersson

Enligt den information som nu finns på hand menar den kanadensiska molekylärbiologen Alina Chan att det mesta tyder på att viruset bakom covid-19 är artificiellt skapat och kan härröras till laboratoriet i Wuhan.

– Att det har sitt ursprung på det laboratoriet är mer troligt än att det inte har det, säger hon.

Chan, som är specialist på genterapi och cellteknik vid MIT och Harvard, förklarade i ett anförande inför det brittiska parlamentets vetenskapliga kommitté att det är svårt att nå någon annan slutsats än att viruset faktiskt har sitt ursprung i det ökända laboratoriet.

Hon pekar på att laboratoriet i Wuhan har kopplingar till den USA-baserade organisationen Ecohealth Alliance och att man tidigare arbetat med coronavirus från fladdermöss, skriver The Telegraph.

– Vi vet att detta virus har ett unikt kännetecken, det så kallade furin-klyvningsstället, och utan detta kännetecken skulle viruset inte kunna skapa denna pandemi. […] Information läckte ut om att Ecohealth och Wuhans virologiinstitut utvecklade en funktion för att infoga nya furin-klyvningsställen.

– Med andra ord: Här har vi forskare som i början av 2018 säger att ”Vi tänker sätta horn på de här hästarna” och sedan i slutet av 2019 visar sig en enhörning i Wuhan, förklarar hon.

Furin-klyvningsstället beskrivs som en del av spikproteinet som möjliggör för viruset att ta sig in i kroppens celler.

Under samma möte påpekade även biologen Matthew White Ridley att det redan efter ett par månader var klarlagt att både sars- och mers-viruset hade sitt ursprung ett laboratorium och att covid-19 närmast är unikt då man efter två års tid fortfarande inte hittat ett enda infekterat djur som bedömts kunna vara ursprunget för viruset.

De många underliga omständigheterna kring covid-19 gör att den mest troliga förklaringsmodellen idag är att människor har skapat viruset i ett laboratorium, menar de båda som också har skrivit en ny bok om virusets ursprung.

Redan i ett tidigt skede pekades laboratoriet i Wuhan ut som en möjlig ursprungsplats för viruset, mot bakgrund av de USA-finansierade projekt som pågått där och dessas samröre med den profilerade smittskyddschefen Anthony Fauci, bland annat av molekylärbiologen Judy Mikovits i dokumentären Plandemic. Personer som påpekade detta eller överhuvudtaget teoretiserade kring att viruset skapats av människor utsattes dock för hård censur på sociala medier och avfärdades och smutskastades ofta som “konspirationsteoretiker” i mainstreammedia.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!