WHO utlyser globalt nödläge efter virusspridningen

Publicerad 30 januari 2020

  Coronaviruset innebär en global hälsofara, det konstaterar Världshälsoorganisationen som under torsdagskvällen utlyste nödläge och beslutade att klassa viruset som ett internationellt hot mot människors hälsa.

  Beslutet kommer efter att 8000 människor blivit sjuka i viruset i 18 olika länder och minst 171 människor dött, rapporterar Svenska Dagbladet.

  Innan kvällens beslut var de 15 internationella medicinska experterna i organisationens kriskommitté inte eniga om huruvida ett nödläge skulle utlysas eller inte. Virusets spridning utanför Kina har dock medfört ökad oro även bland expertisen.
  – Vi utlyser inte detta nödläge för situationen i Kina utan för fallen som finns utanför Kina av oro att viruset ska spridas till länder med svaga sjukvårdssystem, deklarerade WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus vid en presskonferens.

  Under torsdagskvällen fanns det 7818 bekräftade fall av coronaviruset i världen, men bara två procent av fallen utanför Kina. Finland har också haft ett bekräftat fall och än så länge bedöms risken liten att drabbas av viruset i Sverige.   


  Liknande artiklar:

  Eftersom du läser det här…

  Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

  Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

  Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

  Tack för ditt stöd!