Visa och Mastercard avslutar samarbete med Pornhub

Protesterna mot Pornhub

publicerad 18 december 2020
- av Sofie Persson

Motståndsrörelsen mot Pornhub har nu föranlett Visa och Mastercard att dra tillbaka sina tjänster från Pornhubs hemsida.

Traffickinghub är en motståndsrörelse som startades efter att uppgifter om att porrjätten Pornhub låtit videor av barnvåldtäkt spridas på sin plattform. Som en följd av dess efterverkningar har Visa och Mastercard bestämt att avsluta användningen av sina kort och tjänster på Pornhubs hemsida, skriver Traffickinghub på sin hemsida.

Båda kortbetalningsnätverk har sagt att man ska göra en egen undersökning av Pornhub efter att tidningen New York Times skrev artikeln The Children of Pornhub samt press från aktivisten Bill Ackman.

Efter att artikeln publicerades och press från Visa och Mastercards undersökningar meddelade Pornhub att man skulle göra stora förändringar i deras verksamhet för att undvika finansiella åtsnörningar. Detta inkluderar borttagandet av deras berömda ”nedladdningsknapp” (som gjorde det möjligt att ladda ner olagligt material) och restriktioner på hur användare kan ladda upp videor.

Trots dessa förändringar fortsätter sajten att ha 13 miljoner videor uppladdade utan en effektiv ålders- eller samtyckesverifikation och många videor innehåller fortfarande riktiga övergrepp på barn.

Visa och Mastercards undersökningar fastställde att det fanns kriminella videor på Pornhub och båda meddelade därefter att man kommer ta bort sina tjänster från sidan.

Traffickinghub är en motståndsrörelse mot den största porrsidan i världen - Pornhub.

Dess mål är att personerna bakom Pornhub ska hållas ansvariga för att de möjliggjort och tjänat pengar på trafficking och sexuellt utnyttjande av kvinnor och även på övergrepp av minderåriga.

Rörelsen är grundad av Laila Mickelwait och drivs av anti-trafficking-organisationen Exodus Cry.

Den pågående är uppe i över 2 miljoner namn och kan skrivas under här.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!