Protesterna mot porrjätten Pornhub fortsätter

Protesterna mot Pornhub

publicerad 24 oktober 2020
- av Sofie Persson
En ung kvinna som blev offer för porrbrottslingen Michael Pratt talar utanför Pornhubs kontor.

Protesterna mot världens största porrsajt Pornhub fortsätter, och nu vågar fler unga tjejer kliva fram för att berätta om hur de blivit utsatta för sofistikerade kriminella bedrägerier och utom deras medgivanden eller kännedom blivit utvikta under grovt förnedrande former för miljontals människor.

Tidigare i år kom det fram att porrjätten Pornhub förmedlat videor som bland annat involverat barnvåldtäkt där övergreppen gjorts tillgängliga och setts av miljoner människor utan. En av flera kriminella aktörer är ägaren till GirlsDoPorn, Michael Pratt, som har en kanal på Pornhub. Bland annat lurade Pratt unga kvinnor via annonser som lovade fullt klädda modelljobb, men utnyttjade dem sedan under utstuderat kriminella former och scheman för att exploatera dem i porrindustrin.

22 av de kvinnor han utnyttjat väckte efter övergreppen åtal mot honom och stämde hans företag på sammanlagt 12,7 miljoner dollar – en stämning de sedermera vann. Pratt flydde då landet till Nya Zealand och är sedan dess på rymmen och efterlyst.

Laila Mickelwaits kampanj Traffickinghub startades därtill till svar för att stänga ner porrjätten i sin helhet och har hittills fått 2 miljoner underskrifter och har fortsatt att arrangera demonstrationer utanför Pornhubs kontor. Under en demonstration nu senast i oktober klev en ung kvinna som var en av över 100 andra kvinnor som utsattes för Micheal Pratts kriminella projekt, för att tala ut öppet mot dem som medverkat till att förstöra hennes och många andra kvinnors liv.

Vi har en väldigt speciell person som står här med oss idag, som vill stå här idag och visa sitt stöd eftersom hon har fallit offer för Pornhub, inleder Mickelwait.

Att det som hände ens hände är så traumatiskt i sig självt och var en av de värsta händelserna i mitt liv. Att det också ligger uppe på Pornhub och att se siffrorna, att folk har skickat videor till mig, min familj och alla jag känner och samtidigt se att miljontals sett videon och se kommentarerna om vad folk tycker om dig… är så mycket. Det är så mycket att hantera och under flera år ville jag dö, säger den unga kvinnan och säger att filmerna på henne fortfarande är uppe trots flera försök att ta ner dem.

 

Hon fortsätter med att tacka Mickelwait och alla som stödjer rörelsen.

– Att stå här idag gör mig tacksam att ha en röst och att kunna berätta om det och att ha människor som stödjer den här rörelsen. För det blir nästan som om det blir hela din identitet och du blir vad människor tror om dig – du börjar tro att du förtjänade det. Människor tror att jag ville det och det blir nästan normaliserat, men det här är inte normalt. Det är trafficking och Pornhub tjänade pengar på varenda litet klick som förstörde mitt liv. Allt jag fick var smärta, lidande, skam och trakasserier.

Mer information om Mickelwaits kampanj och här man kan stödja den finns här.

Traffickinghub är en motståndsrörelse mot den största porrsidan i världen - Pornhub.

Dess mål är att personerna bakom Pornhub ska hållas ansvariga för att de möjliggjort och tjänat pengar på trafficking och sexuellt utnyttjande av kvinnor och även på övergrepp av minderåriga.

Rörelsen är grundad av Laila Mickelwait och drivs av anti-trafficking-organisationen Exodus Cry.

Den pågående är uppe i över 2 miljoner namn och kan skrivas under här.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!