Pornhub tvingas sälja – kan inte betala sina räkningar

Protesterna mot Pornhub

publicerad 20 maj 2021
- av Markus Andersson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Efter aktivisten Laila Mickelwaits framgångsrika upprop #Traffickinghub, med det uttalade målet att stänga ner Pornhub, försöker sajtens ägare nu sälja hela företaget. Detta då man inte längre kan betala sina räkningar.

Sedan i somras har kampanjen #Traffickinghub samlat namnunderskrifter för att stänga ner Pornhub, något som bland annat har lett till att Pornhubs moderbolag MindGeek utreds av kanadensiska myndigheter.

Laila Mickelwait, som grundade Traffickinghub med ambitionen att stänga ner Pornhub, skriver nu på Twitter att målet att stänga ner porrjätten snart är uppnått. Enligt Mickelwait försöker nu MindGeeks ledning desperat att sälja hela sajten eftersom man inte längre kan betala sina räkningar.

Bakgrunden är att kreditkortsbolagen har avbrutit sitt samarbete med Pornhub. Ett avslöjanden från New York Times om att sajten fortfarande inte raderar övergreppsfilmer och barnpornografiskt material har bidragit till detta, något som Nya Dagbladet rapporterade om vid tillfället.

I samband med avslöjandet inledde VISA och Mastercard en egen granskning av sajten och meddelande kort därefter att de avbryter allt samarbete med Pornhub.

 

Nämnas kan i sammanhanget att en av MindGeeks chefer så sent som i slutet av april därtill har fått sitt pågående lyxvilla-bygge utanför Montreal nedbränt i en misstänkt mordbrand.

“Vi utreder anklagelser som lyfts i New York Times och arbetar med MindGeeks bank för att försöka förstå situationen, i tillägg till de andra åtgärder som redan vidtagits. Ifall dessa påståenden visar sig stämma kommer vi att vidta omedelbara åtgärder. När vi identifierar illegal aktivitet är det vår policy att be förvärvaren att avsluta relationen om inte en effektiv åtgärdsplan implementeras.”, skrev Mastercard själva i ett uttalande efter New York Times artikel.

Som en följd av nedstängningen går det inte heller längre att köpa medlemskap med hjälp av kreditkort på Pornhub. ”Vi kan tyvärr inte ta emot kreditkort för tillfället”, är meddelandet som möter den som försöka skapa ett konto på sajten som istället hänvisar till antingen SEPA eller Bitcoin.

Efter att Mastercard nu tycks ha avbrutit allt samarbete med MindGeek ska VISA ha tagit bort möjligheten till betalning på sajten, samtidigt som man ännu tillåter användning på vissa av Pornhubs dottersajter som erbjuder ”professionellt producerat studiomaterial”.

Internetporrjätten har länge varit föremål för massiv kritik och nedstängningskampanjer, bland annat efter att det avslöjats att man publicerat material med våldtäkter på minderåriga och även offer för människohandel.

Traffickinghub är en motståndsrörelse mot den största porrsajten i världen - Pornhub.

Dess mål är att personerna bakom Pornhub ska hållas ansvariga för att de möjliggjort och tjänat pengar på trafficking och sexuellt utnyttjande av kvinnor och även på övergrepp av minderåriga.

Rörelsen är grundad av Laila Mickelwait och drivs av anti-trafficking-organisationen Exodus Cry.

Den pågående är uppe i över 2,2 miljoner namn och kan skrivas under här.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!