Kanadas parlament kräver polisutredning av Pornhub

Protesterna mot Pornhub

publicerad 28 mars 2021
- av Sofie Persson
Pornhub ser ut att utredas av kanadensisk polis.

Ett drygt år efter att kampanjen mot Pornhub och deras barnpornografi och sexuella utnyttjanden startades kräver nu Kanadas parlament att polisen starar en ordentlig utredning av porrsajten.

Traffickinghub är en kampanj mot porrjätten Pornhub och ägs av MindGeek och startades för lite mer än ett år sedan av Laila Mickelwait, med organisationen Exodus Cry, som menade att Pornhub hade olagliga sexvideos på både våldtäkter – vilket också stämde. Ett annat problem var också att det inte fanns något sätt att verifiera åldern på alla kvinnor som finns på Pornhubs videos, vilket möjliggjort för att lägga upp videos på minderåriga flickor.

Kampanjen var lyckad och redan efter några månader hade över 2 miljoner människor skrivit under för att stänga ner porrsajten.

Protesterna fortsatte och fick resultat i bland annat att Visa och Mastercard avslutade allt samarbete med porrjätten. Pornhub har beslutade sedermera att ta ner 10 miljoner videos som innehöll overifierade videos och bestämde också att endast verifierade konton får ladda upp videor.

Laila Mickewait och Exodus Cry har dock drivit vidare kampanjen och har bland annat fått Kanadas Etiska kommitté att påbörja en utredning. Dock behövs en riktig polisutredning för att ta ner sajten.

För några veckor sedan skickade därför Exodus Cry tillsammans med 525 andra icke-statliga organisationer och 104 offer för Pornhub från 65 olika länder in ett brev till Parlamentet i Kanada där de riktade krav för att en riktig utredning av Pornhub skulle göras.

Nu meddelar organisationenFacebook att 70 medlemmar av Kanadas parlament och senatorer från alla politiska partier skickat in ett brev till den kanadensiska polisen där de kräver en full utredning av porrsajten.

I brevet står det: ”Med omfattande dokumenterade fall av sexuella övergrepp på barn som publicerats av MindGeeks sajter i flera år blev vi chockerade när vi hörde genom den Etiska kommittén att polisen inte gjort någon utredning av MindGeek. Det är oacceptabelt att ett kanadensiskt bolag får fortsätta att drivas i Kanada med vad som verkar vara en straffrihet från våra lagar.

Rättvisan är på väg till er Pornhub,” skriver Exodus Cry om beskedet.


Traffickinghub är en motståndsrörelse mot den största porrsidan i världen - Pornhub.

Dess mål är att personerna bakom Pornhub ska hållas ansvariga för att de möjliggjort och tjänat pengar på trafficking och sexuellt utnyttjande av kvinnor och även på övergrepp på minderåriga.

Rörelsen är grundad av Laila Mickelwait och drivs av anti-trafficking-organisationen Exodus Cry.

Den är i skrivande stund uppe i över 2 miljoner namn och kan skrivas under här.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!