USA börjar testvaccinera mot coronaviruset

Coronavirusets spridning

publicerad 17 mars 2020
- av Alexander Almqvist
Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I USA har nu den första sprutan med ett experimentellt vaccin mot coronaviruset covid-19 delats ut på människor.

Det är i Seattle i delstaten Washington som fyra försökspersoner under måndagen administrerades med en spruta innehållande ett försöksvaccin mot covid-19. Sammanlagt kommer 45 individer mellan 18 och 55 år gamla att vaccineras mot covid-19 under de närmaste veckorna som en del av en studie vid Kaiser Permanente Washington Health Research Institute i Seattle, rapporterar Fox News.

Vaccinet, vars namn är mRNA-1273, har tagits fram av läkemedelsföretaget Moderna och U.S. National Institutes of Health (NIH), som är en amerikansk myndighet med ansvar för medicinsk forskning.

Även om vaccinet fortfarande är i försöksstadiet så utesluter inte tillverkaren Moderna att vaccinet kan administreras på miljontals människor.

Moderna har redan börjat förbereda sig på en snabb acceleration av sin tillverkningskapacitet som skulle möjliggöra framtida tillverkning av miljontals doser om mRNA-1273 skulle visa sig vara säkert och med förväntad nytta. Vi arbetar dygnet runt för att säkerställa att ett vaccin blir tillgängligt så snabbt och så brett som möjligt”, skriver företaget på sin hemsida.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!