Tyskland: Nya massprotester mot coronapolitiken

Coronarepressionen

publicerad 13 november 2020
- av Sofie Persson

En stor folkmassa samlades i centrala Leipzig i Tyskland under lördagen för att kräva att coronarepressionen lyfts.

Officiella siffror i Tyskland har hittills rapporterat in fler än 654 000 fall av covid-19 och 11 000 döda. Samtidigt har en lång rad forskare och läkare under lång tid menat på att mediabilden av den så kallade pandemin är kraftigt förvriden och att rimligheten av den nytotalitära politik som nu förs i landet med hänvisning till smittbekämpning.

Den 2 november meddelades det om en ny delvis nedstängning i Tyskland – vilken i praktiken innebär att restauranger, barer, teaters, biosalonger och gym har blivit tvingade att stänga ner i en månad. Privata sammanställningar är begränsad till 10 personer och får bara vara från maximalt två hushåll.

Den utbredda skepticismen mot media och andra makthavare har tagit sig uttryck i stora demonstrationer på flera håll i Tyskland. Enligt lokala medier var det senast runt 19 000 människor som under lördagen samlades kring Augustusplatz i centrala Leipzig i Tyskland för att demonstrera mot de nya delvisa nedstängningsreglerna. Även om demonstrationen mestadels varit fredlig så har foton av polisen om arresterar människor cirkulerat.

 

Demonstrationen var godkänd av staden under förutsättningarna att deltagarna hade mask och behöll avstånd till varandra. Däremot var det nästan ingen i folkmassan som följde dessa regler. Människorna ropade ut slogans och bar på skyltar som fördömde nedstängningen och krävde att den ska lyftas omedelbart.

Vissa skyltar visade bilder på Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Tysklands inrikesminister Horst Lorenz Seehofer och vaccinlobbyisten Bill Gates bärandes fängelsekläder. Demonstranterna insisterade på att dessa är ansvariga för att förelägga en nedstängning med politiska och ekonomiska motiv som inte har att göra med folkhälsointressen utan med andra maktintressen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!