Restriktionerna ifrågasätts i Tyskland – stora folkmassor i protest på Berlins gator

Omfattande protester i Tyskland följer bland annat på att ett flertal medicinska experter gått ut och ifrågasatt rimligheten av de politiska inskränkningarna med hänvisning till smittbekämpning.

publicerad 2 augusti 2020
- av Isac Boman
Demonstranter i centrala Berlin.

Arrangörerna av ”Tag der Freiheit” – Frihetsdagen – rapporterar att minst 1 miljon människor i helgen samlats i Berlin och på andra platser i Tyskland för att protestera mot den repressiva politiken som förs i coronakrisens kölvatten. Samtidigt menar tysk systemmedia att det handlat om 20 000 som demonstrerat.

I Tyskland har restriktionerna och åtstramningarna av samhället från regering och myndigheter varit betydligt hårdare än i Sverige. Missnöjet i landet har nu dock av allt att döma vuxit till bristningsgränsen, och under lördagen arrangerades en stor protest under benämningen ”Frihetsdagen” i Berlin och även på andra håll i landet.

Protesterna följer på att en rad forskare och läkare ifrågasätter rimligheten av den nytotalitära politik som nu förs i landet med hänvisning till smittbekämpning.


Annonser:


Däribland finns namn som Sucharit Bhakdi, professor emeritus i medicinsk mikrobiologi vid Gutenberg-universitet i Mainz, som i ett öppet brev till myndigheterna starkt ifrågasätter huruvida de pågående åtgärderna verkligen bygger på rationell analys.

Klaus Püschel, professor i forensisk medicin i Hamburg väckte stor uppmärksamhet när han förde fram i tysk tv att hysterin över coronaviruset är ”fullständigt överdriven” och att alla covid-19-dödsfall han undersökt kan härledas till andra underliggande sjukdomar än coronavirus.

Den tyska läkaren Wolfgang Wodarg, som även är socialdemokratisk politiker, har också han gått ut och benämnt corona-pandemin som en orimlig hype som påminner om kejsarens nya kläder och att den inte märkvärt kan sägas avvika från normala influensaepidemier.

Konventionella tyska medier så som tidningen Bild är dock samtidigt frikostiga med att etikettera protestanterna med pejorativa beteckningar och menar att dessa utgörs av vad man benämner som ”Corona-förnekare”, ”konspirationsteoretiker”, ”vaccinmotståndare”, ”högeresoteriker” och ”högerextremister”.

Demonstranter med budskapet ”Stoppa coronavansinnet” i Berlin under lördagen. Foto: Enno Lenze/CC BY-NC 2.0

 

Enligt Bild har det rört sig om omkring 20 000 demonstranter – en siffra som starkt skiljer sig från arrangörernas siffror som menade på att det rört sig om 1,3 miljoner som varit ute och visat sitt missnöje.

En del videomaterial från protesterna i Berlin finns säkrat på Nya Dagbladets kanal på Brighteon.

 

 

Många människor vägrade demonstrativt att bära mask och att hålla socialt avstånd, och med hänvisning till att hygienreglerna inte följdes upplöste polisen demonstrationerna omkring klockan 16 på lördagen, varpå folkmassorna efter viss oro avlägsnade sig fredligt.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.