Støre: ”Yttrandefriheten central i Norge”

Det nya kalla kriget

publicerad 21 mars 2022
- av Sofie Persson
Norges statsminister, Jonas Gahr Støre.

Den norska regeringen menar att befolkningen även fortsättningsvis kan tillåtas ta del av de ryska statskanalerna RT och Sputnik och meddelar att man inte kommer att följa i spåren av den hårda mediacensur som EU beslutat om.

Yttrandefriheten är central här, säger statsminister Jonas Gahr Støre.

Sedan Ukrainakrisens start har man på EU-nivå drivit på för omfattande sanktioner mot Ryssland – bland annat att helt censurera de statligt ägda kanalerna RT och Sputnik med motiveringen att dessa ”sprider lögner om kriget”. Detta är något som Post- och telestyrelsen uppmanade svenska internetleverantörer att följa, vilket exempelvis Bahnhof avfärdat eftersom man inte vill syssla med censur.

Även i Nato-landet Norge har man infört flera sanktioner riktade mot Ryssland, men däremot kommer man inte att censurera de ryska kanalerna för den norska befolkningen.

Vi inför de mest omfattande sanktionerna någonsin på europeisk mark. Som det ser ut idag vill vi inte blockera RT och Sputnik från att sända via internet eller tv i landet, säger statsminister Jonas Gahr Støre på en pressträff enligt TV2.

Støre menar att det varit en svår fråga, men att yttrandefriheten i Norge ändå är ett starkt motargument.

Yttrandefriheten är central här, men också vår förmåga att skicka information och bidra med vad vi anser är en trovärdig nyhetsbevakning som kan nå länder utanför oss, säger Støre.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.